Herdenking en stille tocht

Sassenheim n Christelijke Harmonievereniging Crescendo speelt bij de jaarlijkse Dodenherdenking tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Het Onderdak.

Bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei staat Sassenheim stil bij de mensen die sinds de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor de voor de mens zo kostbare vrijheid. Om acht uur is iedereen twee minuten stil. Na die stilte bij het Herdenkingsmonument, op de hoek Wilhelminalaan - Hoofdstraat, en de daaropvolgende kranslegging en defilé is er vanaf die plek om 20.15 uur een stille tocht naar Het Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) voor een bijeenkomst.

Er zullen verhalen verteld worden over de oorlogsjaren in Sassenheim en het Groot Harmonieorkest van Crescendo zal tussendoor stemmige muziek ten gehore brengen. Deze herdenkingsbijeenkomst is om 21.30 uur afgelopen.


Het verhaal van Engelandvaarder Berbee

Sassenheim n Na de kransleggingen en het defilé tijdens de Dodenherdenking op 4 mei is er in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) nog de gelegenheid om herinneringen te delen aan de Tweede Wereldoorlog. De aanwezigen zullen hiertoe worden uitgenodigd door de Oranjevereniging. Ook zullen er door jongeren twee fragmenten worden voorgelezen uit het verhaal van Engelandvaarder Toon Berbee.

Stichting Oud Sassenheim kreeg begin dit jaar dit zeer aangrijpende verhaal. Toon Berbee heeft zelf na de oorlog zijn oorlogsherinneringen heel beeldend en gedetailleerd opgeschreven: zijn gevangenistijd in 'Hotel Oranje', zijn mensonterende transport naar Duitsland in 1941, de erbarmelijke leefomstandigheden in Duitse werkkampen en zijn plotselinge invrijheidstelling in 1944 en tot slot het weerzien van zijn familie. Toon Berbee woonde tot 1954 in Sassenheim.

De bijeenkomst in 't Onderdak wordt afgesloten met een beeldpresentatie van de SOS met foto's uit de mobilisatietijd, met in Sassenheim gelegerde Duitsers, met foto's van noodgeld en voedselbonnen, met bunkers en de gaarkeuken tot en met vrolijker beelden van de bevrijdingsdagen.

Inloopbijeenkomst

Op donderdagmorgen 3 mei is om 10.00 uur weer de gebruikelijke inloopbijeenkomst bij de SOS (Kagerdreef 72). De volgende aflevering van de herhaalserie "Herkent u ze nog, de Sassemers" wordt dan vertoond. Het verhaal van Toon Berbee kan daar worden ingezien en worden opgevraagd.