De aanwezigen leggen bloemen bij het herdenkingsmonument aan de Herenweg. | Foto: MV
De aanwezigen leggen bloemen bij het herdenkingsmonument aan de Herenweg. | Foto: MV Foto:

'Achteraf is het gemakkelijk om een held te zijn'

Warmond n 'Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden.' De eerste regels uit het gedicht 'Iemand stelt de vraag' van Remco Campert klinken op vrijdag 4 mei zowel in de Protestantse Kerk als bij het herdenkingsmonument aan de Herenweg.

'Jaar van verzet' is het thema van de landelijke nationale herdenking. Ook in Teylingen wordt aan de hand van dat thema herdacht. In Sassenheim klinkt het verhaal van Engelandvaarder Toon Berbée, in wordt 'Gewetensvol en onbaatzuchtig' voorgelezen.

Ook in Warmond, waar de herdenking wordt georganiseerd door de Vereniging tot Viering van Warmondse Feesten (VWF), samen met de kerken en de gemeente, staat het verzet centraal. Er wordt gesproken over hoe moedig de verzetshelden waren. Ze maakten keuzes die anderen op dat moment niet durfden te maken. Wethouder Bas Brekelmans heeft daarvoor een rake omschrijving: "Achteraf is het makkelijk een held te zijn." Het is niet hoe George van Elburg zichzelf zag. Zijn zoon René (82) vertelt over de verzetsdaden van de Warmondse drukker tijdens de oorlog. George werd in 1944 opgepakt, ter dood veroordeeld, maar kwam door een wonder toch thuis en pakte de draad weer op. "Ik heb mijn ouders één keer zien huilen. Dat was toen mijn vader na zijn gevangenschap weer thuis kwam," schetst Van Elburg het beeld van de Warmondse huiskamer in september 1944. Het verhaal maakt indruk op de volle kerk, en Van Elburg vertelt vol trots over zijn vader (meer in het interview op pag. 15). Hij krijgt ook de lachers op zijn hand, want George was daarnaast ook goed voor andere Warmondse verhalen. "Erg bijzonder als je met zoveel passie over je vader kan vertellen," zegt een bezoeker na afloop. De leerlingen van basisschool De Buitenplaats dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het A Capella Koor De Gele Hoed zingt liederen uit Zuid-Afrika en sluit af met The Sound of Silence.

Vervolgens lopen alle aanwezigen naar het herdenkingsmonument, waar de twee minuten stilte worden gehouden. Burgemeester Carla Breuer haalt opnieuw het gedicht van Campert aan. Zo krachtig als de eerste regels zijn, klinkt ook het einde van het gedicht: 'Jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet. En dan die vraag aan een ander stellen'.