Teylingse verenigingen willen grote schaatshal in Leiden

Teylingen n De schaatsverenigingen in Teylingen worden pas 'echt blij' als er in Leiden een schaatshal komt van 333 meter, zo geven zij in een brief aan de gemeente aan.

Door Nico Kuyt

Leiden besloot onlangs tot de aanleg van een nieuwe overdekte kunstijsbaan als vervanging van de ruim 40 jaar oude baan aan de Vondellaan. Maar Leiden staat alleen garant voor een 250 meter ijsbaan. Vanwege de regionale functie vraagt Leiden de gemeenten en verenigingen geld om er een 333 meterbaan van te maken. Daarop kunnen dan landelijke wedstrijden voor volwassenen gehouden worden.

3,2 miljoen

Het gaat om een extra benodigd bedrag van een slordige 3,2 miljoen euro. De clubs zijn inmiddels zelf hard aan het werk om via allerlei acties een deel van die extra gelden binnen te halen. Bij de gemeente is nu een voorstel gedaan voor een financiële bijdrage per inwoner. Dit zou resulteren in een bijdrage door Teylingen van 225.000 euro. „Een enorm bedrag, maar dat is het zeker waard. De baan wordt zeer duurzaam door de combinatie met het nieuwe overdekte zwembad en gebruik van onder andere zonnepanelen voor de opwekking van de energie", geven de Teylingse schaatsclubs aan en verzoeken de gemeente vriendelijk om die financiële ondersteuning een warm hart toe te dragen. „Wij geloven stellig in het belang van een volwaardige 333 meter wedstrijdbaan in Leiden en de extra mogelijkheden die deze baan biedt voor de schaatssport in de regio en voor onze ijsclubs in het bijzonder. Het zal ons zo goed als zeker extra leden opleveren en biedt een veel betere doorstroming van onze jeugdleden naar oudere categorieën. Alle leeftijdscategorieën op één en dezelfde ijsbaan in Leiden, dat zou een lang gekoesterde droom zijn die uitkomt. Wij hopen dat wij u hiermee net zo enthousiast gemaakt hebben, als wij zelf al zijn voor de kansen en mogelijkheden van een 333 meter baan in onze schaats-minnende regio", aldus de Teylingse clubs.