Gasdiscussie gaat ook Teylingen niet voorbij

Teylingen n De gemeenteraad wordt bestookt met mails over het wel of niet afkoppelen van woningen van het aardgas.

Door Nico Kuyt

Dat in Teylingen zoveel mogelijk huizen van het gas af gaan is een loffelijk streven volgens de Milieudefensie. Dat kan niet snel genoeg gaan. De gemeente heeft ook de middelen ervoor, zoals het aanwijzen van wijken waar de gasvoorziening wordt afgesloten en het verplichten van vastgoed-eigenaren om deel te nemen aan de renovatie van woningen zonder gas. Maar een heel ander geluid geeft een andere briefschrijver, de stichting Barbarugo. Volgens hem kan die hele discussie over het gas wel gestopt worden. Er is meer dan genoeg aardgas. Zo kan gas uit de Noordzee deze vanuit Groningen vervangen en huiseigenaren niet tot onnodige kosten opzadelen. Zojuist is er een nieuw gasveld in de Noordzee ontdekt. Men hoeft het alleen maar bij te mengen met Noors hoogcalorisch gas, dat voldoende aanwezig is. Terwijl alternatieven, zoals aardwarmte, nog in de kinderschoenen staan. „Dankzij het Noordzee-gas krijgt het gasdistributiesysteem een nieuwe toekomst en blijft het verwarmen van uw woning betaalbaar", aldus de schrijver, die ook een oplossing aandraagt voor de opslag van CO2. Dat kan door het planten van bamboebossen. Beide brieven staan als ingekomen op de agenda van de eerstvolgende raadscommissie Ruimte om voor kennisgeving aan te nemen.


'Supermarkt hoeft niet in het centrum'

Sassenheim n De supermarkten hoeven helemaal niet verplicht in het centrum van de dorpen zich te vestigen. Ze kunnen best daarbuiten een plek krijgen. Dat is zelfs veiliger, zo meent een briefschrijver aan wethouder Bas Brekelmans.

De supermarkten moeten volgens het gemeentelijk beleid naar de centra. De aanvoer van goederen volgt dus ook daarnaar. „Is dat nu zo'n goed en veilig idee?", zo stelt de briefschrijver. „Kijk maar eens naar de bevoorrading van Albert Heijn. Trailers in de Kerklaan. Keren bij de parkeerplaats bij de bibliotheek en dan achteruit inparkeren in de overdekte ruimte. Ruimte om achteruit in te steken is er eigenlijk niet. Als er een fiets langs de kant staat lukt het al niet meer. Tezamen met sommige ongeduldige mensen geeft dit altijd weer een gevaarlijke situatie. Als ik naar de supermarkt ga doe ik boodschappen voor de hele week, dus met de auto. Wil je die ook allemaal in het centrum hebben? Dan heb ik niet de behoefte om ook naar het centrum te gaan. Ik doe dat wel op een ander moment, lopend. Supermarkten en centrum kunnen heel goed los van elkaar bestaan. Over gevaarlijke situaties gesproken." Volgens de schrijver zijn zowel supermarkt, als bewoners blij met de plek waar de Hoogvliet nu zit. Verder is een bouwmarkt en tuincentrum ook al gewenst door de bewoners. (NK)


Verzoek om aandacht voor Wereld-ME-dag

Teylingen n Een inwoner van Voorhout heeft verzocht om op Wereld-ME-dag aanstaande zaterdag 12 mei het Bestuurscentrum en Gemeentekantoor blauw te verlichten.

De complexe ziekte myalgische encefalomyelitis (ME) wijst op ontstekingen in hersenen en ruggenmerg, die gepaard gaan met spierpijn en gevolgen heeft voor het functioneren van de hersenen en diverse andere lichamelijke systemen, zoals het immuunsysteem, de hart- en bloedcirculatie, de energievoorziening en de hormoonproductie. De oorzaak is nog onbekend.

Op zaterdag 12 mei is het Wereld-ME-dag, de geboortedag van Florence Nightingale, die in haar latere leven leed aan zulke klachten. De briefschrijver verzoekt nu om op die dag de Gemeentewinkel in Sassenheim en het Bestuurscentrum in Voorhout blauw te verlichten om zo aan deze dag handen en voeten te geven. "ME/CVS is een chronische ziekte die het leven van patiënten ernstig beperkt. Zij worden veelal niet serieus genomen. Men denkt dat zij kunnen herstellen door beweging, maar bij inspanning verergeren juist de klachten. Er gaat te weinig onderzoeksgeld naar de ziekte. Elk jaar op 12 mei vraagt de organisatie Millions Missing wereldwijd aandacht voor deze problemen. Een van de manieren waarop zij dat doet, is door gemeenten te vragen een prominent gebouw op die avond blauw te doen oplichten. Onze prachtige lichtkleurige Gemeentewinkel in Sassenheim en Bestuurscentrum in Voorhout lijken mij daarvoor bij uitstek geschikt", aldus de briefschrijver die aan de gemeenteraad vraagt of deze bereidt is mee te doen aan deze actie.

"Het zal niet alleen een schitterend gezicht zijn, maar tevens vele patiënten in binnen- en buitenland een hart onder de riem steken en overheden helpen wijzen op het belang van deze zaak. Ook de patiënten in de gemeente Teylingen zullen zich gehoord voelen. Wij zijn een stille groep patiënten, onzichtbaar voor de samenleving."