Britt van Leijden in de verdediging. | Foto: pr.
Britt van Leijden in de verdediging. | Foto: pr. Foto: pr.

Foreholte wint eerste duel om lijfsbehoud in eredivisie

Voorhout n De handbalsters van Foreholte hebben een eerste stap gezet naar nog een jaar in de eredivisie. Het eerste duel in het tweeluik tegen ZAP werd met 25-31 gewonnen.

Foreholte kwam moeizaam op gang. ZAP nam binnen vijf minuten brutaal een 3-0 voorsprong. De Voorhoutse ploeg lieten zich hierdoor niet van de wijs brengen en door snel tempo in de balcirculatie was het na tien minuten 4-4. Vooral aan Foreholte zijde was er weinig balverlies en werden kansen benut.

Keepster scoort drie keer

Mayra de Boer liet zien nog steeds over een prima vorm te beschikken. Vele goed gerichte schoten waren een prooi voor de Voorhoutse keepster. Maar het opmerkelijkste was wel dat zij wist te scoren, nadat de coach van de tegenpartij vanwege ondertal de keepster naar de kant haalt en daarvoor een extra aanvalster in het veld bracht. In totaal stond De Boer dan ook met drie doelpunten op het wedstrijdformulier.

Vijf minuten voor de rust kwam Foreholte, mede dankzij een ijzersterke defensie, tot 'n verschil in dubbele cijfers, 7-14. De ruststand werd bepaald op 9-17.

Beste papieren

In de tweede helft werd wel duidelijk dat ZAP uit 'n ander vaatje moest tappen om nog kans op de overwinning te hebben. Het spel werd harder en Foreholte kreeg te maken met discutabele situaties. Toch hielden de dames goed hun hoofd erbij. Het verschil bleef telkens zeven à acht doelpunten. ZAP probeerde het wel, maar het was duidelijk dat Foreholte de beste papieren had. Halverwege de tweede helft was de stand 17-27. Hierna kwam Foreholte in 'n fase dat drie opgelegde kansen niet benut werden. ZAP scoorde wel en kwam terug tot 'n verschil van maximaal vijf doelpunten.

Door de 25-31 winst kan Foreholte op zaterdag 12 mei het verblijf in de eredivisie verlengen. Bij winst in de thuiswedstrijd tegen ZAP spelen de Voorhoutse handbalsters ook volgend seizoen op het hoogste niveau van Nederland.