Wethouder Brekelmans ontvangt de beker uit handen van Pieter Verhoogt (tweede van links), in aanwezigheid van voorzitters Ronald Vonk, Roland van Duijn, Jolanda Remmelzwaal en Ruud Westerbeek. | Foto: Willem Krol
Wethouder Brekelmans ontvangt de beker uit handen van Pieter Verhoogt (tweede van links), in aanwezigheid van voorzitters Ronald Vonk, Roland van Duijn, Jolanda Remmelzwaal en Ruud Westerbeek. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Teylingen mag zich jaar lang topsportgemeente noemen

Teylingen n Twee keer eerder eindigde de gemeente Teylingen in de top vijf van de verkiezing 'Topsportgemeente van het jaar'. De derde keer sleepte het - want daar draait topsport wel om - de titel binnen. Teylingen is de topsportgemeente van het jaar 2017 en ontving daarvoor op zaterdag 12 mei de bijbehorende bokaal.

Wat ongemakkelijk staat wethouder Bas Brekelmans met de zilveren beker in zijn handen. Hij is de eerste om het toe te geven. "Het voelt wel een beetje raar. We dragen als gemeente de sport in Teylingen wel een warm hart toe, maar hebben geen recht op deze bokaal. Het is natuurlijk geweldig dat we deze prijs als Teylingen winnen, maar alle eer moet naar de sporters gaan," zegt hij tijdens de uitreiking. Die is bij een van de twee landskampioenen in Teylingen, korfbalvereniging TOP. Voorzitter Ruud Westerbeek is trots op zijn club. Ook Ronald Vonk, voorzitter van voetbalvereniging Ter Leede, deelt dat gevoel. Zijn club leverde een dubbel bijdrage aan de verkiezingen, want ook de vrouwen van Ter Leede zorgden voor veel punten met het kampioenschap in de landelijke topklasse van het vrouwenvoetbal. Hun mannelijke collega's in het rood-geel, uitkomend in de zaterdag hoofdklasse, behaalden een tweede plek. Ook de vijfde plaats van rugbyclub The Bassets in de ereklasse zorgde ervoor dat Teylingen als eerste eindigde.

De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B. Met een rekenmodel zijn de prestaties gemeten over veertig landelijke sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Het bureau wil met de prijs gemeenten aanmoedigen om meer in te zetten op topsport, zegt Pieter Verhoogt, directeur van Sport2B. "Het dient twee doelen. Allereerst willen we extra aandacht voor de nationale topsport. Daarnaast willen de gemeenten in Nederland prikkelen om meer te doen voor hun topsporters. De prijs is dan ook meer ludiek. Het genereert aandacht voor topsport en legt de vraag neer bij de gemeenten wat zij daarin kunnen betekenen." In Teylingen is dat een actueel onderwerp, want onlangs is een nieuw sportbeleid opgesteld. Daarin is ook vastgelegd hoe de gemeente om wil gaan met topsport. Brekelmans: "Daarin zeggen wij dat clubs op eigen kracht het topniveau moeten halen. Maar zijn ze daar eenmaal, dan moeten we als gemeente zorgen dat alle voorzieningen op orde zijn. Die faciliterende rol hoort bij ons."

In 2006 eindigde Teylingen nog als vijfde in de ranglijst en in 2013 als tweede. Toch draait het in topsport om de prijzen. Het is de bedoeling dat de bokaal en het bijbehorende kunstwerk een plekje krijgen in het gemeentehuis. "Als inspiratie voor de gemeente," besluit Verhoogt. De wethouder heeft nog wel een ander idee. "Misschien kunnen we de bokaal langs de drie clubs laten gaan. Zij hebben ten slotte ervoor gezorgd dat Teylingen de topsportgemeente van 2017 is."