Bouwplan Endepoellaan naar gemeenteraad

Warmond n De gemeenteraad gaat verder spreken over het bouwplan Endepoellaan met De Weiden. De fracties van GroenLinks, PvdA en CDA kwamen er in de raadscommissie Ruimte nog niet helemaal uit.

De bedoeling is om 28 koopwoningen achter Liduina te realiseren. Omwonende Henk van der Geest kan zich hierin vinden. Wel wees hij de commissie op het moeilijk afhandelen van het verkeer. Daar is ten tijde dat de gemeente Warmond nog onafhankelijk was al een blunder begaan door bij de bouw van de wijken niet te zorgen voor een tweede ontsluiting. Er is naar zijn mening met de komst van de nieuwe woningen te weinig oog voor het extra belasten van de ontsluitingsroute tijdens de bouw. In de commissie had met name het CDA moeite met het ontbreken van een kettingbeding, een terugverkoopverplichting als de woning op korte termijn weer op de markt komt. De PvdA hikte tegen het niet kunnen vestigen van jongeren en jonge gezinnen in deze panden, tenzij zij een dikke portemonnee hebben. GroenLinks zat op zijn beurt flink in de maag met een magere ambitie rond duurzaamheid. Op donderdag 31 mei gaat de gemeenteraad er verder over spreken en een besluit nemen. (NK)


Weinig overlast door arbeidsmigranten

Teylingen n Er zijn in de gemeente situaties bekend waarbij meerdere tijdelijke arbeidsmigranten in één huis wonen, maar gezien de meldingen die hierover bij de gemeente binnenkomen lijkt de overlast hiervan nihil te zijn. De problematiek blijft wel de aandacht houden van B&W.

Door Nico Kuyt

Raadslid Maarten van Welie (CDA) stelde onlangs over de tijdelijke huisvesting van Oost-Europeanen vragen aan B&W. Een aantal gemeenten zet namelijk een rem op de huisvesting van seizoenswerkers om woonwijken leefbaar te houden. Door de aantrekkende economie is echter de verwachting dat de vraag naar deze extra arbeidskrachten juist toeneemt.

Handhaving

Het huisvesten van arbeidsmigranten is evenwel primair een taak van de markt, antwoordt B&W. De gemeente staat wel open voor vergunningaanvragen en denkt mee met de marktpartijen. Er bestaat een nadrukkelijk risico waarbij in strijd met het bestemmingsplan wordt gehuisvest en overlast voor de buurt ontstaat. Daarnaast kan het leiden tot verdringing op de woningmarkt. Een stringente handhaving betekent overigens dat de problematiek rondom het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten wordt vergroot. De gemeente heeft echter geen volledige vrijheid om van handhaven af te zien.

Er is overigens geen duidelijk beeld over het aantal benodigde huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten. Een illegale huisvesting zal de praktijk blijven. De overlast blijkt naar de inschatting van B&W mee te vallen. In 2017 is er bij de gemeente één melding binnen gekomen omtrent overlast door arbeidsmigranten in een woonwijk. In het buitengebied heeft dit in 2017 op één adres gespeeld, al lag hier geen overlast door de arbeidsmigranten zelf aan ten grondslag.

Na berichtgeving in De Teylinger is Van Welie evenwel benaderd door verschillende inwoners. In de afgelopen raadscommissie Ruimte pleitte hij voor een huisvesting in een complex bij grondeigenaren om zo de druk op de woningmarkt te verminderen. De wethouder gaf aan dat gekeken wordt naar het wonen bij de boer, een gedachtelijn die het nieuwe college denkt op te pakken.