Bij alternatief twee wordt een beperkt aantal maatregelen ingezet, zoals bij het Trefpunt. | Foto: pr./GoogleMaps
Bij alternatief twee wordt een beperkt aantal maatregelen ingezet, zoals bij het Trefpunt. | Foto: pr./GoogleMaps Foto: pr/Googlemaps

Vier alternatieven voor 'te dure' veiligheidsmaatregelen

Warmond n Het ontwerp met maatregelen om de verkeersveiligheid van de doorgaande weg in Warmond te verbeteren, gaat 5,8 miljoen euro kosten. Het college van B&W is van mening dat dat bedrag te hoog is en stelt alternatieven voor.

Al jaren wordt gevraagd om de verkeersveiligheid op Oranje Nassaulaan, Herenweg, Sweilandstraat en het Oosteinde te verbeteren. Vorig jaar zette de gemeente daarom een participatietraject in, waarbij inwoners mochten meepraten. Aan het ontwerp dat uit die participatie kwam, hangt een prijskaartje van 5,8 miljoen euro. B&W vindt dit bedrag nogal hoog. In de commissie ruimte van april liet wethouder Kees van Velzen al weten 'enorm geschrokken' te zijn van de kosten.

Op maandag 18 juni spreekt de commissie Ruimte opiniërend over het ontwerp. Om de gemeenteraad te kunnen laten kiezen legt B&W vier alternatieven voor, gebaseerd op het oorspronkelijk gekozen ontwerp. Bij het eerste alternatief, het 'nul alternatief', worden er helemaal geen maatregelen genomen. Alternatief twee heet het 'standaard alternatief', en kost ruim 1 miljoen euro. Daarbij wordt een beperkt aantal maatregelen ingezet, zoals op het het Oosteinde, op de Herenweg/Sweilandstraat: bij het Trefpunt, de Meerrustlaan/AH en het fietspad naar de Veerpolder, en op de Oranje Nassaulaan door bij de Warmonderhekbrug de maatregel te nemen. Alternatief drie, 'Extra alternatief', bestaat uit een extra set maatregelen bovenop die van alternatief twee. De kosten bedragen ruim 3,1 miljoen euro. Het gaat hierbij om voldoende maatregelen op het Oosteinde, op de Herenweg/Sweilandstraat: door inkorten van de 30 km/u-zone op de Herenweg, visuele plateaus in plaats van verhoogde plateaus, geen streetprint, één kleur asfalt in het profiel (zwart of rood) en geen maatregel op het eenrichtingsdeel van de Herenweg, en op de Oranje Nassaulaan door alleen bij de Warmonderhekbrug de maatregel te nemen. Tot slot is er ook een alternatief vier, dat staat voor 'maximaal alternatief', waarbij alle maatregelen uit het huidige ontwerp wel worden uitgevoerd. Het college schrijft in de nieuwsbrief over de Herenweg de voorkeur te hebben voor alternatief twee. "Hierin bestaat een verdedigbaar evenwicht tussen wenselijke aanpassingen en de financiële mogelijkheden van de gemeente."