De teams van de Achtbaan, Startbaan en Springplank zwemmen in de finale. | Foto: pr.
De teams van de Achtbaan, Startbaan en Springplank zwemmen in de finale. | Foto: pr. Foto: pr.

Regionale kampioenschappen schoolzwemmen in de Wasbeek

Sassenheim n Voor het eerst zijn de regionale Schoolzwemkampioenschappen voor de provincie Zuid-Holland in sport- en recreatiecomplex Wasbeek. Op zaterdag 26 mei strijden 24 basisschoolteams om de titel.

Op de laatste zaterdag van mei strijden de teams van basisscholen uit de regio Zuid-Holland tegen elkaar. Dit zijn de winnaars van de lokale schoolzwemkampioenschappen. De gemeente Teylingen wordt vertegenwoordigd door basisscholen de Achtbaan (Voorhout), de Startbaan en de Springplank (allebei uit Sassenheim). De wedstrijden worden gezwommen tussen 16.30 en 19.30 uur.

De drie winnende teams van aankomende zaterdag mogen door naar de Nationale Schoolzwemkampioenschappen. Wethouder Arno van Kampen is aanwezig en reikt de prijzen uit.

De Zuid-Hollandse Regionale Schoolzwemkampioenschappen worden in samenwerking met de zwem- en waterpolovereniging ZVS gehouden. Het organiseren van een Schoolzwemkampioenschap is een gunstige activiteit voor een zwemvereniging om de vereniging en zwemsport beter te profileren in de omgeving. Bovendien laat dit evenement basisschoolkinderen op een creatieve en vooral gezellige manier kennismaken met de zwemsport.


Team Bollenstreek met recordbedrag over finish Roparun

Voorhout n Roparun Team 114, beter bekend als Team Bollenstreek, heeft dit jaar een nieuw recordbedrag opgehaald voor de zorg voor mensen met kanker. Op vrijdagochtend 18 mei werd onthuld dat dit jaar dankzij de inzet van het team 77.843 euro naar het goede doel gaat. 'We gaan voor die eerste plek.'

Vorig jaar stond de teller op 55.000 euro. Daar zit het team deze editie dus ruim 20.000 euro boven. Een groot deel van het eindbedrag werd opgehaald met het evenement Hollen door de Bollen. De vijfde editie bracht 35.864 euro in het laatje. En zelfs op het laatste moment is nog gedoneerd, laat voorzitter Dave van der Wijngaard, voorzitter van Team Bollenstreek, weten. "Op vrijdagochtend, net voor de bekendmaking, werd nog ruim 2.000 euro geschonken." Met het bedrag staat Team 114 virtueel zelfs eerste in het eindklassement tijdens de Roparun. "Dat brengt wel wat extra's met zich mee. Bij de doorkomsten wordt het vermeld, mensen staan te juichen."

Voor Martin

Het maakte de veertiende deelname van Team Bollenstreek extra bijzonder. Tijdens de hardloopwedstrijd in estafettevorm liepen ze van Hamburg naar Rotterdam. In totaal deden er 309 teams mee, waarvan een deel in Parijs startte. Allemaal haalden ze geld op voor de zorg voor mensen met kanker. Van der Wijngaard: "Het is vaak emotioneel, want veel mensen lopen met iemand in gedachte. Wij gingen dit jaar ook met een spandoek over de finish. Onze hoofdsponsor Martin is ziek. Al die jaren heeft hij geld gedoneerd. We zijn op vrijdag, op weg naar Hamburg, nog bij hem thuis geweest om het spandoek te laten zien. De ziekte en het verdriet zijn de minder leuke kanten, maar je moet er wel aandacht aan besteden, vinden wij. Anders hoor je niet met de Roparun mee te doen."

Vlekkeloos

Na de start in Hamburg op zaterdag 19 mei loopt Team 114 richting Rotterdam. "Dat verliep vlekkeloos. Natuurlijk heeft iedereen aan het einde best wel pijntjes, maar de lopers gingen erg goed. Je moet vooraf opgeven hoelang je gemiddeld denkt te lopen, maar we liepen uiteindelijk sneller." Het zorgde er ook voor dat ze op maandag 21 mei de finish anderhalf uur eerder over zijn. De streep lag dit jaar op de Binnenrotte, omdat de Coolsingel was afgesloten vanwege werkzaamheden.

op het podium

Team Bollenstreek staat volgend jaar aan de start voor de vijftiende deelname. Ook dan hopen ze zoveel mogelijk geld op te halen. "We willen ooit nog eens op dat podium staan, dat is echt nog wel een doel," zegt Van der Wijngaard. "Op dit moment staan we virtueel eerste, maar teams kunnen nog steeds geld ontvangen en storten. Begin juni horen we of het gelukt is en we het hoogste bedrag van alle teams gedoneerd hebben. We gaan voor die eerste plek. Is het niet nu, dan wel volgend jaar."

De opbrengst van 2018 lag zelfs nog iets hoger. | Foto:pr.