Park Rusthoff doet mee aan Rendez-vous aux jardins. | Foto: pr.
Park Rusthoff doet mee aan Rendez-vous aux jardins. | Foto: pr. Foto: pr.

Europees tuinenweekend

n 'Rendez-vous aux jardins' ook in Park Rusthoff

Sassenheim n Het succesvolle 'Rendez-vous aux jardins' uit Frankrijk is zo inspirerend dat er dit jaar ook een Nederlandse uitvoering wordt gehouden. Meer dan honderd tuinen zijn in het eerste weekend van juni open. Park Rusthoff doet er ook aan mee. Vrijdag 1 juni is een openbare les in de schooltuin, op zondag 3 juni is tussen 13.00 en 17.00 uur een bijzondere openstelling voor publiek.

De Nederlandse tuinen en parken zijn het waard om minstens een keer per jaar in het centrum van de belangstelling te staan. Dit jaar doet Nederland voor het eerst mee op initiatief van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Nederlandse Tuinenstichting. Het is het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Paleis Het Loo, Vereniging Botanische Tuinen, Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen en Het Gilde van Tuinbazen zijn er als partners vanaf het begin bij betrokken. Als thema is gekozen voor 'Europe of the Gardens'. De Nederlandse versie heeft als subtitel 'Tot ziens in de tuin' meegekregen.

Vijftiende editie

'Rendez-vous aux jardins' werd in 2003 gelanceerd door het Franse ministerie van Cultuur. Het is geadopteerd door stichtingen en particuliere tuineigenaren, maar iedereen kan meedoen. In 2017 waren 3.200 openstellingen en evenementen in heel Frankrijk aangemeld. Het gaat niet alleen om openstelling, als attractie worden extra activiteiten georganiseerd, zoveel mogelijk rond het thema. Alle soorten tuinen, van historisch tot hedendaags, kunnen meedoen.

In Frankrijk wordt het evenement gehouden in het eerste weekend van juni. De vrijdag is gereserveerd voor bezoek door schoolkinderen, zaterdag en zondag voor het algemeen publiek. Veel Europese landen doen mee. Naast Frankrijk sluiten ook Duitsland, Walloniƫ, Kroatiƫ, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije er bij aan.

Schooltuin open

Voor Park Rusthoff begint het 'Rendez-vous aux jardins' op vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in de schooltuin met een openbare les met medewerking van basisschool Het Bolwerk. De wekelijkse tuinles wordt omgezet in een bijzondere en openbare les. Iedereen is welkom. De openstelling van de schooltuin valt samen met de Ecotuindagen van Velt, de van oorsprong Vlaamse vereniging die al 40 jaar actief is op het gebied van ecologisch tuinieren. De schooltuin is bij deze vereniging aangesloten en de populariteit van Velt in Nederland neemt toe.

Rondleiding over J.D. Zocher

Op zondag 3 juni is er om 11.00 uur een presentatie met rondleiding over J.D. Zocher jr., de ontwerper van Park Rusthoff. Hoe Europees kan het zijn; een van oorsprong Frans tuinenweekend, een Duitse architect en de (Engelse) landschapsstijl. Aanmelden voor 2 juni is noodzakelijk en kan via hennesheim@xs4all.nl.

Aansluitend is op zondag van 13.00 tot 17.00 uur Rendez-vous aux jardin. De schooltuin en heemtuin zijn open en er zijn vrijwilligers aanwezig voor informatie. Ook het paviljoen is geopend.


Ganzenveren rapen Zwanburgerpolder

Warmond n Ooit weleens schoon willen schrijven met een ouderwetse ganzenveer? Nu is er volop kans om dat te doen. In de polders rond de Kaag liggen in de weilanden honderden ganzenveren, die door de moederganzen zijn achtergelaten.

Die ganzenmoeders raken kort na het uitkomen van hun eieren spontaan in de rui en kunnen dan enkele weken niet vliegen. Zo worden ze door de natuur gedwongen bij hun kuikens te blijven. Die ganzenveren werden in de middeleeuwen gezocht en de grootste exemplaren werden na een relatief eenvoudige bewerking gebruikt als schrijfgerei. Door de komst van de metalen (kroontjes-)pen verdween de veer voor gewoon schrijven, maar in de kalligrafie wordt de ganzenveer nog steeds superieur geacht.

Op plaatsen waar ganzen veel voorkomen, liggen vanaf eind mei de veren zomaar oprapen. Denk aan de Zwanburgerpolder in Warmond of de Tengnagel, het schiereiland bij de Leidse Merenwijk. De antieke voetveer De heere Schouten vaart elke woensdag, vrijdag en in het weekeinde van 10.00 tot 16.30 over het Joppe om natuurliefhebbers over te zetten naar de Zwanburgerpolder en vandaar naar de Tengnagel. Opstappen kan op het recreatie-eiland Koudenhoorn of op de Tengnagel bij de Leidse Merenwijk. De overtocht kost 2 euro per persoon en kinderen tot acht jaar varen gratis mee. Meer informatie op www.zwanburgerpolder.nl.

Op de foto: Jurre, Lena en Melle van der Pijl en hun ouders uit Alphen aan de Rijn hebben prachtige veren gevonden op de Zwanburgerpolder. Ze kwamen daar door aan boord van De heere Schouten te stappen.

Afbeelding