In het Overbosch staat een Tulpenboom; een nazaat van de Tulpenboom die Boerhaave ooit in de Hortus Botanicus heeft geplant. | Foto: pr.
In het Overbosch staat een Tulpenboom; een nazaat van de Tulpenboom die Boerhaave ooit in de Hortus Botanicus heeft geplant. | Foto: pr. Foto: pr.

Boerhaaveroute ook zichtbaar in Overbosch

Voorhout n De Boerhaaveroute wordt zondag 10 juni officieel geopend. Het Overbosch is één van de locaties, die onderdeel is van deze route. Niet alleen omdat de botanicus Boerhaave, die 350 jaar geleden geboren werd, regelmatig door het Overbosch moet hebben gelopen. Ook staat in het Overbosch een Tulpenboom; een nazaat van de Tulpenboom die Boerhaave ooit in de Hortus Botanicus heeft geplant.

Op zondag 10 juni, om 11.15 uur, wordt een informatiebordje onthuld bij de Tulpenboom, om hier mee de start van het deel van de Boerhaaveroute tussen het Overbosch en Kasteel Oud-Poelgeest te markeren. Eerder die dag, om 10.00 uur, wordt de route tussen Voorhout en Oegstgeest al 'ten doop gehouden' in de Boerhaavetuin in Voorhout.

De Boerhaaveroute, een fiets- en wandelroute, gaat van de Boerhaavetuin naar het Overbosch, en vervolgens richting kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Fervente wandelaars en fietsers kunnen daarna doorgaan naar onder meer de Hortus Botanicus en het Boerhaavemuseum.


Waterdiertjesdag op Koudenhoorn

Warmond n Dat Koudenhoorn een prachtig eiland is, is wel algemeen bekend. Maar dat het eiland nog vele verborgen schatten kent, weten dan weer veel minder mensen. Op en onder het water van de vele slootjes op Koudenhoorn barst het namelijk ook van het leven. De slijmerige poelslak of de vreemde roofzuchtige larve van een libelle. Al deze apart uitziende diertjes kunnen kinderen binnenkort zelf komen bekijken.

Het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK) organiseert voor kinderen van 6 tot 11 jaar op woensdag 6 juni, samen met de IVN Leiden, de Slootjesdagen. De kinderen verzamelen om 14.00 uur bij het NOCK (bereikbaar vanaf de Gemeentehaven). Bij kinderen jonger dan acht jaar (en die geen zwemdiploma hebben) wordt ouders gevraagd mee te gaan. Oude kleren aan wordt aangeraden, want dit is geen excursie waarbij alles schoon blijft.

Aanmelden bij Scharrelkids

Op de website van 'IVN Slootjesdagen 2018' (doorklikken naar 'activiteiten Slootjesdagen') staat alle informatie over het inschrijven. Aanmelden kan ook via scharrelkidsivnleiden@gmail.com. Rechtstreeks aanmelden bij het NOCK is voor deze activiteit niet mogelijk.