Tien keer textielkunst

Warmond n Ook dit jaar is in Galerie de Pomp weer de thematentoonstelling Textiel te zien. Vanaf donderdag 31 mei tot en met 4 juli exposeren tien kunstenaars hun werken.

Bouwke Alsema exposeert met textiele werkvormen. Bij de vele technieken in textiel, laat Marnell van Zoelen haar viltobjecten zien.

Soms kan het leven ingrijpend veranderen en zo begon Gerard Schoemaker na jaren van tekenen en schilderen reliëfs te maken van oude damasten tafelkleden, en die vervolgens op panelen te plakken. Het lijnenspel is het leidende element en hij ziet wel dat het komt omdat hij al 60 jaar in het gearceerde landschap van de Bollenstreek woont.

Textiel is voor Helen Berlijnhaar haar lust en haar leven. Op haar achtste leerde zij breien van haar moeder en sindsdien heeft zij altijd een draad in de hand.

Celine Michel (1982) maakt van eigen, figuratieve schilderijen uiteindelijk weefwerken waar zij gemiddeld 2 maanden per werk over doet. Haar thema is Afrika omdat ze daar als kind gewoond heeft en een vrolijke kant wil laten zien van Afrika.

Elly Poldervaart gebruikt ecoprinten als basis voor haar werk. Op poëtische wijze maakt ze 'n momentopname van de wereld om haar heen. Stilte en kwetsbaarheid gevangen.

Ineke Duivenvoorde is in 1998 afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht (theatervormgeving) en heeft hierna in deeltijd de Modevakschool gevolgd en als costumière afgerond. Al ruim twintig jaar werkt zij in het theater. Voor verschillende gezelschappen en productiehuizen ontwerpt en maakt Duivenvoorde kostuums en/of bespeelbare poppen. De laatste jaren heeft haar liefde voor textiel & grafische vormgeving een nieuwe basis gevormd voor vrij werk wat ergens zweeft tussen autonoom, ambachtelijk en toegepaste kunst. Op die grens van borduurwerk, stikwerk en drukwerk, tekent zij met draadjes.

De werken van Ardie den Boer kenmerken zich door een zekere mate van abstractie. Een veel door haar gebruikte techniek is dubbelweefsel, hierbij ontstaan verschillende lagen in heldere kleuren. Een meer expressieve techniek bestaat uit het maken van rya-knopen in het weefsel. Verder onderzoekt ze de combinaties van hout en textiel.

Pauline Bruné exposeert met geborduurde omslagdoeken, gebaseerd op Kashmir embroidery, eén van de oudste vormen van borduurwerk uit India. De meeste motieven die worden gebruikt, omvatten afbeeldingen die zijn geïnspireerd door de natuur, zoals bladeren en bloemen. Ze zijn gemaakt met een speciale kettingsteek op wol. Deze cultureel relevante borduurstijl is zeer herkenbaar en toonaangevend voor deze streek.

Mirjam Elsas maakt sjaals, broches en sieraden van vilt en zijde. Veel van de materialen die ze gebruikt verft ze zelf, waardoor ze steeds unieke kleurcombinaties kan maken.

De expositie in De Pomp (Dorpsstraat 38) is gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag 17 juni is vanaf 11.00 uur de Textielmarkt.