Bollenvilla ‘Tijloos’ op Hoofdstraat 78 staat niet op de voorlopige lijst. | Foto: pr.
Bollenvilla ‘Tijloos’ op Hoofdstraat 78 staat niet op de voorlopige lijst. | Foto: pr. Foto: pr.

Stichting Oud Sassenheim wil meer beeldbepalende panden op nieuwe lijst

Sassenheim n De Stichting Oud Sassenheim vindt de voorlopige lijst met 75 beeldbepalende panden in Teylingen te beperkt en roept eigenaren van de andere panden zich te melden.

Eind vorig jaar heeft de gemeente Teylingen een voorlopige lijst opgesteld met 75 beeldbepalende panden in Teylingen. De bedoeling is dat deze straks op een of andere manier beschermd gaan worden. De gemeente is nog met een uitwerking bezig.

Uitbreiden

Stichting Oud Sassenheim (SOS) is niet tevreden over de voorlopige lijst en de procedure. "Bij rijks- en gemeentelijke monumenten weten eigenaren waar ze aan toe zijn. Over de rechten en plichten voor eigenaren van beeldbepalende panden is niets bekend. Toch is er een lijst met 75 panden opgesteld die verwerkt gaat worden in de betreffende bestemmingsplannen," schrijft Alfred Pop, voorzitter van SOS.

Pop vindt de gang van zaken vreemd. Bovendien vindt hij de lijst te beperkt voor Sassenheim. "Sassenheim staat bekend om zijn prachtige bollenvilla's. De SOS wil de lijst met beeldbepalende panden uitgebreid zien met minstens tien bollenvilla's. In totaal wil de SOS nog negentien panden op de lijst, waaronder een zeer monumentale boerderij. Wij willen geen Villa Rusthoff-discussies meer in Sassenheim", aldus de SOS voorzitter, die eraan toevoegt dat eigenaren zich al gemeld hebben om aan de SOS wensenlijst te worden toegevoegd. Hij roept anderen op dat ook te doen.

Eigenaren benaderen

De SOS gaat de komende periode eigenaren van panden die niet op de lijst van beeldbepalende panden staan, maar wel op de SOS wensenlijst, vragen of hun pand voorgedragen mag worden. Eigenaren met een beeldbepalend pand in Sassenheim, die vorig jaar niet door de gemeente zijn benaderd, kunnen zich tot 1 juli melden bij de SOS via info@stichtingoudsassenheim.nl.

Daarna gaat de SOS zich richten op groen- en watervoorzieningen met een cultuurhistorische waarde. Ook monumentale bomen en hagen, waterpartijen en zandsloten moeten volgens de historische vereniging beter beschermd worden.


Flierefluiters winnen Dweildag in Hulst

Sassenheim n Dweilorkest de Flierefluiters is op zondag 27 mei winnaar geworden van Dweildag Hulst. De jury in de Zeeuwse vestingstad gaf de meeste punten aan de Flierefluiters, waardoor de wisselbokaal meeging naar Sassenheim.

In totaal deden 20 orkesten mee aan het dweilfestival, waarvan zes orkesten om de punten streden in de wedstrijdklasse. De Flierefluiters verzorgden vier optredens voor de jury en het toegestroomde publiek. Daarbij werd een afwisselend repertoire gebracht met muziek van onder andere Het Goede Doel, Gipsy Kings, Pharell Williams en Elvis Presley. De warmte bracht veel toeschouwers naar het centrum van Hulst, waardoor de muzikanten de interactie met het publiek goed konden opzoeken. De optredens werden dan ook een muzikaal feestje; de Flierefluiters op hun best.

Het 16-koppige Sassenheimse orkest kwam aan het einde van de middag als hoogst genoteerde orkest uit de bus. Toch wel een verrassing, want de concurrentie was zeker aanwezig. De orkesten 'Toeter nog maar één' uit Harderwijk en de 'Koetillers' uit Noordwijkerhout maakten de top drie compleet.

Volle agenda

De agenda van de Flierefluiters brengt weer voldoende optredens de rest van dit jaar. Naast dit festival staan later dit jaar ook de dweilfestivals in Katwijk en Sneek nog op het programma, evenals het Bloemencorso in Rijnsburg en diverse bruiloften en privé-feestjes. Het succesvolle festival 'Blazen aan de Haven', wat het orkest in juni 2017 voor de eerste maal organiseerde op de Oude Haven in Sassenheim, zal in 2019 weer een vervolg krijgen.

Feeststemming bij de Flierefluiters. | Foto: pr/Bram van Dijk