Arno van Kempen, Bas Brekelmans en Rob ten Boden leggen de belofte af. | Foto: Nico Kuyt
Arno van Kempen, Bas Brekelmans en Rob ten Boden leggen de belofte af. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Nieuwe college aan de slag

Teylingen n Tijdens de gemeenteraad van woensdag 31 mei zijn de wethouders Bas Brekelmans (VVD), Arno van Kempen (D66) en Rob ten Boden (Trilokaal) voor de komende vier jaar geïnstalleerd.

Door Nico Kuyt

Brekelmans en Van Kempen waren in de vorige raadsperiode al wethouder, Rob ten Boden is nieuw. Vanuit de raad kwam nog wel een kritieke noot op de samenstelling van B&W. ChristenUnie-raadslid Frans Nederstigt stemde tegen de benoeming. Het had naar zijn mening niet voldoende diversiteit. Het zijn mannen van dezelfde culturele achtergrond, conservatieve blanke mannen. Hij had liever vooraf een hoorzitting gezien over de kandidatuur. Hij stelde voor hen tijdelijk te benoemen tot oktober om zo te komen tot een team dat het beste is het collegeprogramma uit te voeren. Nederstigt stond echter alleen in de raad.

In dezelfde gemeenteraad werd in de plaats van Rob ten Boden, de nummer 6 van de kieslijst, Martijn van Duijvenbode (Trilokaal) geïnstalleerd.

Coalitieprogramma

Het coalitieprogramma 'Vitaal Teylingen' van de raadsfracties VVD, Trilokaal en D66 werd tijdens de raadsvergadering van 31 mei aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad. De oppositiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie stemden tegen. GroenLinks stemde wel in.

Nog nooit in het bestaan van de gemeente Teylingen hebben zoveel fracties tegen een coalitieprogramma gestemd. Voor Frans Nederstigt (ChristenUnie) stond er maar weinig concreets in. De coalitie gaat de komende vier jaar ermee op reis, maar weet nog niet waarnaar toe. Het leek volgens hem wel op een speech van de Amerikaanse president Trump; je weet niet waar je moet beginnen. Het proces om te komen tot het programma wekte eveneens kritiek op, namelijk acht weken lang achter gesloten deuren overleggen. Reny Wietsma (CDA) noemde het een aanfluiting. Weken afgezonderd overleggen en dan mogen de inwoners nog vijf dagen meedenken. Zij hekelde dat het CDA door de VVD buiten deelname aan een coalitie is geplaatst en daardoor blijk heeft gegeven lak te hebben aan de 20 procent van inwoners die op het CDA heeft gestemd. Het programma noemde zij een mooi liberaal akkoord met een hoge 'doe het zelf'-gedachte.

Joost van Doesburg (PvdA) vond het proces om tot het programma te komen maar een gestuntel, een debacle door amateurisme en onervarenheid. De inhoud toonde een achteruitgang ten opzichte van vier jaar geleden. Er gebeurt niets nieuws, is veel te vaag, zit vol algemeenheden en lokale initiatieven blijven uit. Helmar van der Ploeg (GroenLinks) vond eveneens weinig harde cijfers. Hij vond het jammer dat de overige partijen en inwoners niet vanaf de tekentafel hebben kunnen meepraten. Hij kon wel instemmen. De coalitiepartijen reageerden in het geheel niet op de geuite kritiek.

Duurzaamheid

De oppositie diende verder een motie in over duurzaamheid. Die werd unaniem aangenomen. Een motie van het CDA over permanente bewoning van recreatiewoningen haalde het niet. De motie riep op om te onderzoeken of een andere peildatum voor het afgeven van gedoogbeschikkingen beter passend is, rekening houdend met de zorgen van de huidige bewoners van de Watertuin. Bewoners die voor de peildatum al hebben gewoond in de recreatiewoning, krijgen zo'n beschikking, wat neer komt op uitsterfbeleid. De motie dacht bijvoorbeeld als andere peildatum aan de datum van inwerkingtreding van het nieuwe bestemmingsplan. Zo kunnen mensen die er nu wonen dit blijven doen. De motie haalde het niet. Het nieuwe B&W gaat nu op basis van het coalitieprogramma een collegeprogramma schrijven. Daarin worden concrete acties uitgewerkt voor de komende vier jaar.