Genodigden bekijken tijdens de officiële onthulling de muurschildering in de fietstunnel. | Foto: Piet van Kampen
Genodigden bekijken tijdens de officiële onthulling de muurschildering in de fietstunnel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

'De wereld een stukje leuker maken'

n Wandbeschildering bij Nagelbrug officieel onthuld

Voorhout n 'Geniet van de beschildering maar blijf uitkijken'. Een waarschuwing van wethouder Arno van Kempen tijdens zijn openingswoord aan de genodigden in het Teylingen College KTS. Zij waren op vrijdag 1 juni getuigen van het moment waarop Cynthia Cramer (Ex-Voto) en Jelle Rijnsburger (KTS) de openingshandeling bij de fietstunnel verrichtten.

Door Piet van Kampen

De waarschuwing van de wethouder was niet geheel ongegrond. Belangstellende wandelaars of fietsers die afstappen en even de wandschilderingen willen bekijken moeten inderdaad opletten om niet van de sokken te worden gereden. Vanwege het talud aan beide zijden komen de tweewielers en scooters met een vaartje aanrijden. Het laat niet onverlet om toch even de moeite te nemen om rustig op de voetgangersstrook de kunstwerken op de beide wanden in de fietstunnel te bewonderen. Nadat vorig jaar in december het kunstwerk 'De Kus' van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond al werd onthuld, was het nu de beurt voor het tweede cadeau van de Rotary Club Voorhout.

"Ik ben ongelooflijk trots op dit initiatief van de Rotary, het is te mooi. Het verrijkt de omgeving en het doet denken aan verbinding," sprak Van Kempen enthousiast en vervolgde met een dankwoord aan de provincie, de mede-sponsors en de gemeente. Voorzitter Gaby de Lijster van de Rotaryclub Voorhout: "Vanwege ons 25-jarig bestaan wilden wij een cadeau aan de gemeenschap geven. Toen de plannen voor de nieuwe rotonde bij de Nagelbrug kwamen wisten wij het meteen. Vorig jaar was het eerste cadeau, dus De Kus, en nu de wandschilderingen in het 'trekvaartonderdoorgangtunneltje'. Dat is een hele mond vol," grapte zij.

'Het heden en verleden met elkaar verbinden'

Verbinding

Verbinding kan in deze in diverse betekenissen worden gezien. De tunnel verbindt het fietsverkeer in de omgeving, het verbindt de Teylingse gemeenschap die –jong en oud- ideeën heeft aangeleverd en de Warmondse kunstenares Judith van der Meer geeft er haar eigen uitleg aan. Samen met Renée Korbee, intermediar van Art Connectors, die van de Rotary de opdracht kreeg om voor dit kunstwerk een kunstenaar te benaderen, heeft Van der Meer uit talloze ontwerpen van Teylingers een keuze gemaakt.

De Warmondse die ook de wandbeschilderingen in de spoortunnel bij De Wasbeek heeft mogen aanbrengen licht toe: "Ik moest het heden en verleden met elkaar verbinden. Elementen uit de historie van de gemeente. Zo trekt een paard een broeder op skeelers," schetste zij een voorbeeld. "Het was niet eenvoudig om te werken op schuine muren, maar het is samen met Sander ten Napel toch goed gelukt," blikte zij voldaan op het werk terug. "Ik ben er bijzonder blij mee. De wereld een stukje leuker maken."