Bij veel luchtkussens is water, een welkome verkoeling op de zonnige dag. | Foto: MV
Bij veel luchtkussens is water, een welkome verkoeling op de zonnige dag. | Foto: MV Foto:

Ruim tweeduizend bezoekertjes bij dertiende Luchtkussen Festival

Voorhout n Ruim 400 meter van de Herenstraat is op zondag 3 juni gevuld met luchtkussens. Ruim tweeduizend kinderen genieten van het jaarlijkse spring-, klauter en waterspektakel.

Om vier uur klinken vooral enthousiaste kinderstemmen in de Herenstraat. Voor een deel van de in totaal 32 luchtkussens staan rijen, maar dat mag de pret niet drukken. Kinderen kletsen, lachen en kijken soms wat gespannen naar hun voorgangers als deze naar beneden roetsjen of de baan op stormen. Ouders bekijken het vanaf de zijkant, moedigen hun kinderen aan en genieten van een drankje in de zon.

Wensboom

De dertiende editie is om 13.00 uur geopend door burgemeester Carla Breuer, dit keer samen met Willem Vink, een van de initiatiefnemers van het Luchtkussen Festival, dat ooit gestart is als initiatief van de Oranje Vereniging Voorhout. "Wij vonden dat hij wel een keer in het zonnetje gezet mocht worden," legt Steven Schrader uit. Als lid van de stichting Luchtkussen Festival, de stichting die speciaal voor de organisatie is opgericht, bemant hij deze middag de wensboom. Bezoekers van het festival mogen een wens voor zichzelf of voor een ander in de boom hangen. Zo'n drie daarvan worden er ieder jaar vervuld.

Schrader staat zichtbaar te genieten van het festival. "Het was een bijzondere week, want op donderdag werd nog de muurschildering in de fietstunnel onthuld. Die is mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Luchtkussen Festival." Dit jaar gaat de opbrengst -ouders betalen vijf euro per toegangsbandje voor hun kind- naar het jeugdorkest van Sint Cecilia en naar kinderboerderij de Klaprooshof.

Oudste vrijwilliger

Rond vier uur is het maximale aantal deelnemers van iets meer dan tweeduizend al bijna bereikt. De 175 vrijwilligers begeleiden de deelnemertjes op de luchtkussens. Ze zijn afkomstig van verschillende verenigingen uit Voorhout, zoals de Rotary Club, de TOV, de IJsclub Voorhout, IJEvents en de Oranje Vereniging. Ook vanuit andere clubs wordt nog geholpen.

De 86-jarige Bep van Egmond is ieder jaar bij het festival. "Of ik de oudste vrijwilliger ben? Geen idee eigenlijk!," lacht ze. Ze smeert de broodjes voor de vrijwilligers en geniet volop van alle enthousiaste kinderen om zich heen. "Het is zo gezellig," lacht ze. Volgend jaar is ze er zeker weer bij, "maar wel als de gezondheid het toelaat natuurlijk".

Het is de kracht van het festival, besluit Schrader. "Het zorgt voor verbinding tussen jong en oud."

Meer foto's staan op www.deteylinger.nl.