Krediet voor locatiestudie De Kinderburg en De Rank

Sassenheim n De raadscommissie Welzijn kon op maandag 11 juni akkoord gaan met een voorbereidingskrediet voor het uitvoeren van een locatiestudie voor een nieuwbouw van De Kinderburg en De Rank.

Door Nico Kuyt

De locatiestudie is nodig om te onderzoeken of het mogelijk is om op de locatie van De Kinderburg, of nabij deze, nieuwbouw te realiseren voor beide basisscholen. Gekeken wordt naar het bouwvolume, inpasbaarheid, buitenruimte, parkeren en infrastructuur. Een vervolg is dan de procedure om te komen tot een bestemmingsplan om de nieuwbouw mogelijk te maken. Voor de studie is een bedrag van 100.000 euro beschikbaar. Het wordt wel een plek op de locatie of er in de buurt, maakte wethouder Arno van Kempen helder. Het moet namelijk passen binnen het spreidingsplan dat is opgesteld voor de basisscholen. Dat geeft een verwachting van de leerlingenprognose in de verschillende wijken en de daar benodigde scholen. De eventuele fusie van de twee scholen, daar gaat de locatiestudie niet over, stipte de wethouder nog aan. Vooraf aan de bespreking afgelopen maandag kwamen vier personen namens anderen inspreken. Allereerst een lid van het schoolbestuur, een woordvoerder van de medezeggenschapsraad, de directeur van De Rank en De Kinderburg en een ouder namens een aantal betrokken ouders van de Rank, die kritiek uitte op onder andere het slecht betrekken van de ouders, de verschraling van het protestants onderwijs mocht De Rank in De Kinderburg opgaan en het onvoldoende onderzoeken van alternatieven. Voor de fracties was de kritiek geen reden om niet akkoord te gaan met het voeren van het onderzoek. Het gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad van 28 juni.


Vraag over eventuele verruiming starterslening

Teylingen n Voldoen de condities van de gemeentelijke starterslening nog wel aan de afgelopen stijging van de huizenprijzen? Raadslid Dion Piket (Trilokaal) heeft hierover vragen aan B&W gesteld.

Sinds 2007 heeft de gemeente Teylingen een starterslening ingesteld. Die biedt eerstelingen op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om nét dat beetje extra te lenen om een eigen huis in de gemeente te kopen en zo in Teylingen te kunnen blijven wonen. Een van de voorwaarden is dat de totale verwervingskosten van de woning niet meer dan 265.000 euro mag zijn. Maar is dat nog van deze tijd, zo vraagt Piket zich af. Was de gemiddelde verkoopprijs in Teylingen voor een huis in 2015 nog 270.737 euro, in 2017 is dit opgelopen tot 339.955 euro, een toename van 25 procent in twee jaar, aldus de cijfers van het CBS. Volgens Piket kunnen met deze huizenprijzen maar weinig starters voldoen aan de voorwaarde van die drempel van 265.000 euro. Hij vindt het toch belangrijk om Teylingers te behouden in de gemeente en heeft hierover vragen aan B&W gesteld. Als het inderdaad een belemmering is, kan dan bijvoorbeeld die drempel niet verhoogd worden om meer starters de lening te gunnen? B&W heeft volgens de afgesproken regels 30 dagen om een antwoord te geven. (NK)