De gemeenteraad besloot vorig jaar dat er een bewaakte fietsenstalling bij station Sassenheim moet komen. | Foto: archief
De gemeenteraad besloot vorig jaar dat er een bewaakte fietsenstalling bij station Sassenheim moet komen. | Foto: archief Foto: Marieke Voorn

Extra toezicht moet diefstal bij station tegengaan

Sassenheim n Zolang de bewaakte fietsenstalling op het station Sassenheim nog niet is gerealiseerd, gaat de gemeente het toezicht op de gestalde fietsen intensiveren. Naast de huidige surveillance bekijkt de gemeente op dit moment wat de extra mogelijkheden zijn.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten om een bewaakte fietsenstalling bij het station te scheppen. Dit vanwege de vele diefstallen. Het aantal aangiftes bedroeg in 2015 44 fietsen, in 2016 steeg het naar 61 en topte in 2017 tot een record van 86.

November

De stalling krijgt een hekwerk met een zogenoemd 'warm toezicht' tussen 7.00 en 19.00 uur. Dan zijn toezichthouders aanwezig om de gestalde fietsen in de gaten te houden. Er ligt op dit moment een ontwerp voor. Naar verwachting is er rond de zomerperiode duidelijkheid over een definitief ontwerp en de kosten die ermee gemoeid zijn. Bij een voorspoedig verloop is deze voorbereiding rond november 2018 afgerond.

Beheer

Het is de wens om de fietsenstalling te laten beheren en bewaken door een sociale werkvoorziening. Voorgesteld is dat de Maregroep dit op zich neemt. De gemeente onderzoekt verder nog de mogelijkheden voor cameratoezicht bij de fietsenstalling.

Lokfiets

Zolang de bewaakte stalling er nog niet is, gaan de wijkagenten en de BOA's regelmatig langs het station voor extra toezicht. Ook in de avonduren is hier bijzondere aandacht voor. Op dit moment zet de politie bijvoorbeeld regelmatig een lokfiets in. Vorig jaar zijn zo een aantal personen in de kraag gegrepen die de verleiding van het gebruik van dat gemakkelijke verkrijgbare vervoermiddel niet konden weerstaan.

Het aantal fietsendiefstallen nam toe: van 44 in 2015 naar 86 in 2017