'Wordt Herenweg veiliger voor fietsers?

Ingezonden n "De doorgaande route door Warmond wordt, vooral door fietsers, als onveilig ervaren. Het twee richtingen fietspad langs de Herenweg buiten de bebouwde kom en het Oosteinde is erg smal voor de grote hoeveelheden fietsers die er dagelijks gebruik van maken. Fietsers voelen zich niet veilig op de fietsstroken langs de Herenweg, Sweilandstraat en Oranje Nassaulaan, want auto's rijden regelmatig te hard en geven fietsers niet altijd ruimte. Het eenrichting deel van de Herenweg is te smal voor auto's om daar fietsers in te halen en dit zorgt regelmatig voor strubbelingen tussen de verkeersdeelnemers.

Vorig jaar is het project verbetering verkeersleefbaarheid Herenweg gestart. Tijdens een schouw is de hele route gelopen en met inwoners en betrokkenen gekeken naar de situatie op straat. Ook werden ontwerpmarkten georganiseerd met voorstellen voor oplossing van de knelpunten.

Diverse varianten voor herinrichting en de aanpak van de verkeersveiligheid voor de Oranje Nassaulaan, Herenweg, Sweilandstraat en Oosteinde werden gepresenteerd. Zoals de 30 km maximum snelheid voor de bebouwde kom, bredere fietsstroken, opheffen van het twee richting fietspad langs Herenweg/Oosteinde buiten de bebouwde kom en hier fietspaden aan beide zijden creƫren, waarbij de snelle fietsers een fietsstrook op de weg krijgen en langzame fietsers op het fietspad gaan. Geweldig! Het stuk eenrichting Herenweg zal fietsstraat worden en zo ingericht dat auto's achter de fietsers blijven. Prachtige oplossingen.

Op maandag 18 juni spreekt de commissie Ruimte (openbare vergadering) over het ontwerp van de doorgaande weg in Warmond. Het college van burgemeester en wethouders heeft een opiniƫrend raadsvoorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Dat betekent dat de gemeenteraad gevraagd wordt een mening te vormen over vier alternatieven. Op basis daarvan krijgt de gemeenteraad een definitief voorstel voorgelegd.

De varianten die nu voorliggen zijn erg onduidelijk en geven aanleiding tot zorg over een veilige doorgaande weg in Warmond. De oplossingen voor fietsers zoals in het project voorgesteld zijn vrijwel allemaal terzijde geschoven. Zo krijgt goede inspraak en uitgebreid overleg met burgers een heel wrange nasmaak en is het einde van het liedje, dat er vrijwel niets wordt verbeterd voor de veiligheid van kinderen, volwassenen en ouderen die op de fiets van de doorgaande route in Warmond gebruik maken. Prioriteit lijkt bij de automobilist te worden gelegd."

Volgers participatie verbetering verkeersleefbaarheid Herenweg Warmond:

Els Bartels, Dick Duynhoven, Ans en Roel Willemze, Ans Bartelink, Aad Overgaag, Gerrit en Ricky Slingerland.


Cheques van kindergemeenteraad

Teylingen n De kindergemeenteraad mocht op donderdag 7 juni het totaalbedrag van 2.000 euro verdelen over een of meerdere projecten. Na een discussie besloten ze om alle vier de aanmelders te verblijden met een cheque.

De grote winnaar van de avond was Scouting Tjarda, die 800 euro ontvangt voor een nieuwe tent. Een bedrag van 450 euro is voor een nieuwe schommelbank voor mensen met een verstandelijke beperking. Het project zwemles voor volwassen vluchtelingen ontvangt een bijdrage van 400 euro en G-golf (een toernooi voor gehandicapten golf) krijgt 350 euro als opstartbedrag.

De kindergemeenteraad bestond dit keer uit deelnemers uit de groepen 8 van De Achtbaan (Beukenrode en Distelweg), De Antonius, Het Bolwerk en De Regenboog.