Joep Derksen schrijft zijn derde boek met daarin verhalen van veteranen, dit keer uit Teylingen. | Foto: PvK
Joep Derksen schrijft zijn derde boek met daarin verhalen van veteranen, dit keer uit Teylingen. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Bijzonder boek voor en door veteranen

Voorhout n De Voorhoutse auteur Joep Derksen (47) van de Stichting Zinsnede heeft een begin gemaakt met het schrijven van zijn achtste boek. De inhoud zal gaan over verhalen van oorlogsveteranen uit de gemeente Teylingen. Een boek dat wordt geschreven om de belevenissen -en soms gruwelijke ervaringen- voor het nageslacht levend te houden.

Door Piet van Kampen

Eerder al verschenen er twee boeken van Derksen met verhalen over oorlogsveteranen. Het eerste was getiteld 'Lissese Veteranen'. Het was een initiatief van burgemeester Lies Spruit dat achteraf zeer succesvol bleek te zijn. Een contact met de burgemeester van Nieuwkoop leidde er toe dat ook in die gemeente een boek van dezelfde strekking werd geschreven. Derksen: "Hij was zeer onder de indruk van het boek over de Lissese veteranen. Toen het later klaar was en de presentatie plaatsvond voor de veteranen, was het een emotioneel gebeuren. Sommige van hen hadden tranen in hun ogen van dankbaarheid, dat hun verhaal eindelijk vastgelegd is", vertelt de auteur over de impact van het boek. "De lezers krijgen een indruk van hoe het de veteranen in allerlei verschillende omstandigheden verging."

Teylingse Veteranen

De Stichting 'Zinsnede' uit Voorhout achtte de tijd ook rijp om voor de gemeente Teylingen tot een veteranenboek te komen. Voorzitter Teuntje van Delft, secretaris Joep Derksen en penningmeester Jan Willem Mijnlieff waren het er snel over eens. Zij namen contact op met burgemeester Carla Breuer en zij steunt dit initiatief van harte. Inmiddels heeft Derksen al enkele veteranen benaderd en hen een interview afgenomen. "Het gaat niet alleen om oorlogsveteranen uit het verre verleden, maar ook om hen die bij de oorlogen van Afghanistan, Irak, Mali, Joegoslavië en andere landen betrokken waren. Om daar de vrede te bewaren, waar anderen thuis bleven." Derksen is nog op zoek naar meer veteranen die hun, al dan niet schrijnende, ervaringen aan hem kwijt willen. Op 23 juni is er een Veteranendag in de Bernardus in Sassenheim en daar gaat Derksen hen toespreken.

Eigen ervaring vertellen

Zoals de auteur al aangaf is het een belangrijk document voor de volgende generatie. "Maar het is voor zowel de jongere als de oudere veteranen dé kans om over hun ervaringen te vertellen en naar buiten te brengen. Er is in de loop van de jaren veel door hen gezwegen, omdat het de nodige emoties op zou roepen. Sommigen hebben er een harde klap van gekregen, anderen vonden het een mooie en spannende tijd. Het is heel divers," weet Derksen uit eerdere ervaringen. Om de productie van het boek, dat ook rijkelijk van foto's wordt voorzien, te bekostigen, benadert Stichting Zinsnede fondsen en bedrijven. Als alles mee zit, hoopt de auteur in mei 2019 het boek te presenteren. Het zal dan voor veel inwoners van de gemeente een waardevol document in de boekenkast zijn. Wie zijn of haar verhaal wil vertellen en op die manier een bijdrage wil leveren aan het boek, kan contact opnemen met: info@zin-snede.nl.