Buurman van De Watertuin en oud-CDA-raadslid Bert van Leeuwen sprak de commissie toe.
Buurman van De Watertuin en oud-CDA-raadslid Bert van Leeuwen sprak de commissie toe. "Dit eindigt bij de Raad van State", zo voorspelde hij somber. | Foto: NK Foto: pr.

Harde woorden tijdens hoorzitting over De Watertuin

Warmond n De publieke tribune van de raadzaal zat vorige week vol met vertoornde bewoners en recreanten van De Watertuin in het Lage Land. Een aantal insprekers liet tijdens de hoorzitting aan de raadscommissie Ruimte duidelijk horen dat zij het niet eens zijn met het nieuwe bestemmingsplan, waarmee permanente bewoning niet meer wordt toegestaan.

Door Nico Kuyt

Met het bestemmingsplan moet De Watertuin op termijn weer een recreatiepark worden. Met een gedoogbeschikking kan een deel van de huidige bewoners daar nog blijven wonen, maar de rest zal het huisje alleen nog recreatief kunnen gebruiken en andere huisvesting moeten zoeken.

Enkele insprekers gaven tijdens de commissievergadering naar eigen zeggen aan dat door de toenmalige gemeente Warmond aan hen zou zijn toegezegd, dan wel de verwachting zou zijn gewekt, dat het permanent wonen gelegaliseerd zou worden. Ertegen is ook jarenlang niet gehandhaafd. Het legaliseren vond niet plaats en in plaats daarvan worden zij nu uit de woning gezet. Een roep klonk om tenminste de peildatum aan te passen zodat de huidige bewoners allemaal een gedoogbeschikking krijgen. Harde woorden vielen er over ‚'onbehoorlijk bestuur' en het 'vechten tot aan de Raad van State', want er zijn rechten waardoor je niet zomaar uit de woning kan worden gezet. En dan is er nog de planschade die de bewoners zullen indienen, wat kan oplopen tot, naar hun inschatting, een behoorlijke kostenpost voor de gemeente.

Na de hoorzitting vorige week voerde de commissie nog geen politiek debat over het nieuwe bestemmingsplan. Dat wordt over het zomerreces getild. Dan zal blijken wat de raadsleden ervan vinden.