Het Rondje Kaag moet er voor zorgen dat fietsers en wandelaars rondom kunnen. | Foto: archief
Het Rondje Kaag moet er voor zorgen dat fietsers en wandelaars rondom kunnen. | Foto: archief Foto: Nico Kuyt

Ondernemers willen gehoord worden over Rondje Kaag

Teylingen n Een aantal ondernemers aan de oostzijde van de Kaag in het Lage Land heeft kritiek op de geplande maatregelen om te komen tot een Rondje Kaag. Op deze route moet de fietser en wandelaar lekker rondom de Kaag kunnen wandelen en fietsen, maar ondernemers voelen zich niet of nauwelijks gehoord. Zij vrezen grote overlast en bovendien een oneerlijke concurrentie.

Door Nico Kuyt

Er wordt al een decennia gesproken over het realiseren van het Rondje Kaag, zelfs ver voor de tijd dat Teylingen bestond, maar het struikelde voortdurend op strubbelingen. En ook nu gaat het niet al te vlot. En toch moet de route er eind 2019 liggen om de subsidiepotten te kunnen aanspreken. Maar een aantal ondernemers voelt zich gepasseerd. In de afgelopen raadscommissie Bestuur kwamen drie ondernemers hun beklag doen. Volgens Johan van Schie van Van Schie Watersport worden de ondernemers op een venijnige wijze beconcurreerd door een nieuwe pont en een door de gemeente gesubsidieerd terras. Dat kan gaan leiden tot opstoppingen en overlast op de Zijldijk, de enige toegangsweg, die nu al veel te smal en te druk is. Het pontje en terras zijn het resultaat van een soort deal tussen gemeente en een grondbezitter zonder wie het rondje niet te realiseren valt, maar het rondje gaat zo in een wijde boog om het terras van de Kaagsociëteit en de ondernemers heen. Begrijpelijk is dan ook dat Koen Sijlmans, de uitbater van het restaurant van de Kaagsociëteit, daar bepaald niet gelukkig mee is. Ook hij hekelt de slechte participatie. Zo ook Joost van Schie van de boerderij De Eenzaamheid in de Zwanburgerpolder. Het rondje is in zijn ogen een mooi initiatief, maar er zijn betere oplossingen mogelijk waarbij meer belanghebbenden kunnen meegenieten van het project. Hij stelde zich met een aantal anderen beschikbaar om actief met de gemeente mee te denken zodat er een echte win-win gecreëerd wordt.

Beter draagvlak

Het enthousiasme van de ondernemers klonk, naar eigen zeggen, wethouder Bas Brekelmans als muziek in de oren. Hij zegde de commissie toe bij de ondernemers langs te gaan om te kijken naar het verloop en of de gemeente daar toch niet wat aan moet doen, gelet op de klachten over de gebrekkige communicatie en het laten liggen van kansen om het Rondje Kaag nog beter te maken. Hij zag raakvlakken met een ander onderzoek dat al loopt om een duurzame toekomst voor de agrariërs in het gebied veilig te stellen, een initiatief van voormalig raadslid Bert van Leeuwen (CDA). "Dat maakt het dubbel interessant. Ik ga proberen een slag te maken en de partijen bij elkaar te brengen. Ik vind het een leuke klus, want het kan leiden tot een veel beter draagvlak met misschien een nieuwe oplossing", aldus de wethouder. De commissieleden staan daar positief tegenover. De fracties willen wel de vinger aan de pols houden en afgesproken is dat de wethouder hen regelmatig informeert over de voortgang.