Jaarrekening 2017 sluit met positief resultaat

Teylingen n Het college van B & W heeft de jaarrekening 2017 op 5 juni aangeboden aan de gemeenteraad. Teylingen sluit 2017 af met een positief saldo.

Het jaar 2017 was het laatste volledige jaar van het vorige college. In de jaarrekening legt het college verantwoording af over de door het college uitgevoerde activiteiten en bereikte resultaten in 2017.

Het kader voor de verantwoording wordt gevormd door de vastgestelde begroting 2017, het coalitieakkoord 'Zorgzaam regisseren, dichtbij mensen' door de raad vastgesteld als raadsprogramma 2014-2018 en het collegeprogramma 'Samen krachtig verbinden'.

Gezond

Uit de jaarstukken blijkt dat de financiële positie van de gemeente gezond is. Het weerstandsvermogen is 6 en dat is 'uitstekend' te noemen. Het financiële resultaat is 1,41 miljoen euro. Na verrekening van de overhevelingsvoorstellen van 2017 naar 2018 die de raad nog moet goedkeuren, blijft een bedrag over van 184.000 euro. Dit bedrag wordt in de algemene reserve gestort.

Op 28 juni is er een raadsvergadering waarin de jaarrekening wordt besproken.


Weidevogelreservaat in Boterhuispolder

Warmond n De gemeente wil in de Boterhuispolder en de eilanden in de Kaag een weidevogelreservaat maken. Daar kunnen de dieren zich in de poelen wassen, lekker in de velden wormen zoeken en lustig de liefde bedrijven in afgeschermde geriefbosjes. Op dinsdag 3 juli wordt het definitieve ontwerp gepresenteerd.

Door Nico Kuyt

De gemeente wenst een reservaat van minimaal 130 hectare te scheppen, die komt te liggen in de Boterhuis- en Zweilanderpolder en de eilanden Zwanburger-, Laker- en Tuinder- of Kogjespolder. Voor de Boterhuispolder werkt de gemeente samen met Leiderdorp, die de helft van dat gebied binnen haar grenzen heeft. Het reservaat in en rond de Kagerplassen biedt een kans voor de bedreigde vogels omdat het aantal boeren en koeien afneemt, er meer biologisch wordt geboerd en overheden als de beide gemeenten en Staatsbosbeheer flinke stukken grond in eigendom hebben. Ook de subsidiepotten zijn niet onbelangrijk. In de Boterhuispolder zijn al gronden te koop aangeboden door Leiderdorp, de provincie en gestopte boeren. Binnen een aantal jaar moet het reservaat zorgen voor een gezonde populatie van de grutto van minstens 50 broedparen. Het reservaat wordt samen met de boeren en eigenaren ingericht. Om ertoe te komen is een stappenplan gemaakt, die is opgesteld samen met de buurgemeente Leiderdorp.

Bijeenkomst

Op dinsdag 3 juli presenteren de gemeente en de families De Willigen en Van Leeuwen het definitief ontwerp. De presentatie start om 19.30 uur en is op het erf van familie Van Leeuwen Langebrug 1 2362 XA Warmond. Vanaf 19.15 uur is de ontvangst. De bijeenkomst duurt tot 22.00 uur.

Het ontwerp laat zien hoe de Boterhuispolder er in de toekomst uit komt te zien. Het wordt ontwikkeld tot een weidevogelgebied dat via een nieuw fiets- en boerenwandelpad (deels) toegankelijk wordt voor recreanten.

Tijdens de presentatie wandelen de aanwezigen door de polder en vertellen de families De Willigen en Van Leeuwen op hun erf over hun initiatieven. Zo komt er een verkooppunt van Lakenveldervlees en andere streekproducten en een verblijfsplek voor recreanten en zakenmensen die er terecht kunnen voor een hapje of een drankje, een vergadering, workshop of educatieve activiteit.


Zorgverleners samen in Zorggroep Voorhout

Voorhout n Voor het eerst in deze regio bundelen de zorgverleners gezamenlijk de krachten. Alle huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en apothekers gaan samenwerken onder de 'Stichting Zorggroep Voorhout'. Hierdoor wordt de chronische patiëntenzorg in Voorhout nóg beter, zo is de verwachting.

De medici en zorgverleners werken vanaf 1 juli intensief samen op de zogeheten 'multidisciplinaire zorg'. Dan gaat het niet alleen om hart- en vaatziekten, diabetes, COPD en astma, maar ook om lage rugklachten, kwetsbare ouderen, incontinentie, GGZ, angst- en stemmingsstoornissen. Op vrijdag 13 juli ondertekenen de zorgverleners een samenwerkingsovereenkomst, waarna de Stichting Zorggroep Voorhout aan de slag kan gaan. Huisarts Frans Zonneveld wordt voorzitter. "Ik ben blij en verheugd dat wij deze stap hebben kunnen zetten. De druk op onze eerstelijns zorg wordt steeds groter en wij proberen nu met het bundelen van de gezamenlijke krachten, de toenemende werkdruk beter het hoofd te kunnen bieden. Door het bundelen en centreren van onze inzet, kunnen wij onze samenwerking met de gemeente Teylingen, de sociale wijkteams en de thuiszorg, nog beter organiseren.''

Zonder twijfel is dit een goede volgende stap in de lokale en regionale gezondheidszorg, zegt Hans Brehler, Bestuurder Regionale Organisatie Huisartsen West Nederland. Hij besluit: "De stap die Voorhout nu zet, stimuleren wij ook in de rest van ons werkgebied. Gesprekken zijn gaande in onder meer Hillegom, Sassenheim, Oegstgeest, Lisse en Leiden. Wij bieden hierbij ondersteuning om ook in deze regio's wijkgericht werken vorm en inhoud te geven".