Leerlingen van groep vijf aan de slag met het thema 'zingtuigen': wat zie je? wat voel je? wat ruik je? | Foto: PvK
Leerlingen van groep vijf aan de slag met het thema 'zingtuigen': wat zie je? wat voel je? wat ruik je? | Foto: PvK Foto: pr.

Scholieren ontdekken natuur en cultuur

n Historisch landgoed Oostergeest bron van inspiratie

Warmond n 'Dit is toch wel leuker dan in de klas zitten' glimlacht Marit uit groep 5 van basisschool 'De Buitenplaats' in Warmond. Zij is een van de 263 leerlingen die deelneemt aan het landelijke project 'Van Luchtkasteel tot Dassenburcht' op het historische landgoed Oostergeest, een van de mooiste locaties in Warmond.

Door Piet van Kampen

De afgelopen twee weken was Lucelle Leemans weer een vriendelijke gastvrouw voor de scholieren en de veertien vrijwilligers die het project begeleiden. Voor de zeventiende keer was het landgoed het decor en de werkplek voor de jongelui. Ook Jan Tijsen, geboren en getogen Warmonder en zijn leven lang al de tuinbaas, natuurkenner en bomenspecialist was hen ten dienste. Op maandagochtend 18 juni was het thema 'zintuigen' en stonden de bijen centraal. Mevrouw Leemans licht toe: "Wij zijn een van de 70 landgoederen in Nederland die met dit project meedoen. Het is voor de kinderen belangrijk dat zij de historie, de cultuur en de natuur leren kennen. In de praktijk is dat vaak leuker en directer dan in de schoolbank. Vandaag krijgen de scholieren opdrachten met zintuigen: proeven, ruiken, zien, luisteren en voelen. Proeven van de aardbeien uit de moestuin, luisteren naar de vogels, zien wat er gebeurt in de natuur en ruiken. Nu het miezert ruiken het gras, de planten en bomen beter dan dat het droog weer is," legt ze uit. "Verder krijgen de kinderen de opdracht om op zoek te gaan naar de schat, een kistje waarin spullen van vroeger zijn begraven. Zij leren dan ook de structuur van de bodem kennen," licht de gastvrouw een aantal punten uit het programma toe. "Straks gaan zij naar de bijenkast en daar wordt uitgelegd hoe het gaat met de bijen en wat de koningin doet," vult Jan Tijsen haar aan.

De kinderen vinden het prachtig. Marit: "Dit is toch wel leuker dan in de klas zitten. Dat het regent geeft niks. Goed voor de plantjes". Dat laatste hebben de leerlingen in ieder geval al geleerd.


ISD: loonkostensubsidie toch aanpassen

Regio n Het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek (ISD) wil het beleid voor de loonkostensubsidie aanpassen naar de situatie van voor 1 januari 2018.

Vanaf 1 januari 2018 is het beleid voor de loonkostensubsidie voor werkgevers gewijzigd. Werkgevers kunnen vanaf die datum in beginsel nog voor maximaal 25,5 uur per week loonkostensubsidie krijgen. Eerder was dat nog tot 40 uur. Volgens het ministerie is die vermindering echter in strijd met de Participatiewet.

Kosten beheersbaar houden

"Aanleiding van de beleidsaanpassing was het beheersbaar houden van de stijgende uitgaven voor de loonkostensubsidie, een goede balans tussen de loonkosten die de werkgever heeft en de bijdrage van de Overheid, maar vooral het inzetten op duurzame en houdbare uitstroom van deze doelgroep.Het dagelijks bestuur vindt het belangrijk dat deze mensen bij een werkgever een vast contract krijgen en niet na een tijdelijk contract weer zonder werk zitten," schrijft de ISD in een persbericht.

Kamervragen

Naar aanleiding van Kamervragen, de reactie van de staatssecretaris daarop en een overleg dat de ISD met het ministerie heeft gehad, is de conclusie van het overleg dat partijen op belangrijke onderdelen het juridisch niet eens zijn met elkaar.

Eerder hadden Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en René Peters (CDA) vragen gesteld over de ISD-constructie aan de staatssecretaris van SZW. Beide kamerleden wezen erop dat het bestuur van de gemeente Teylingen vooralsnog weigerde de met de wet strijdige bepalingen van haar verordening voor de loonkostensubsidie in overeenstemming te brengen met de Participatiewet. Ze vroegen onder andere of de staatssecretaris bereid is, gelet op het feit dat in een rechtsstaat een ieder, waaronder ook gemeentebesturen, zich aan de wet dienen te houden, per direct gebruik wil maken van interbestuurlijk toezicht. Zij willen van de staatssecretaris weten op welke uiterste datum het gemeentebestuur van Teylingen en die van de andere ISD-gemeenten hun verordening en de uitvoering daarvan moeten hebben aangepast en in lijn hebben gebracht met de letter en geest van de Participatiewet.

Scenario's

Het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek heeft de laatste maanden een aantal scenario's onderzocht. Ook heeft zij extern juridisch advies gevraagd. De huidige regeling lijkt juridisch niet houdbaar. Het bestuur ziet een duurzame arbeidsrelatie als een verantwoordelijkheid voor gemeenten én werkgevers. De komende tijd onderzoekt het bestuur nader welke mogelijkheden er zijn om die samenwerking verder te stimuleren.

Gemeenteraden nemen besluit

De gemeenteraden hebben eind 2017 het loonkostensubsidiebeleid vanaf 1 januari 2018 via een verordening vastgesteld en moeten over het terugdraaien van het beleid een formeel besluit nemen. De ISD maakt voor de raden een voorstel inclusief een inschatting van de financiële consequenties. De verwachting is dat de gemeenteraden na de zomerperiode hierover een besluit nemen. Hoewel de gemeenteraden het beleid formeel nog moeten vaststellen handelt de ISD, bij zowel bestaande als nieuwe aanvragen op basis van het beleid, zoals dat voor 1 januari 2018 van toepassing was.

Contact met ministerie

De ISD neemt over dit besluit contact op met het ministerie en vraagt het ministerie bij de plannen voor loondispensatie aandacht te besteden aan duurzame en houdbare uitstroom.