Naast de reguliere taken als brandbestrijding, hulpverlening en het specialisme brandweervaartuig heeft kazerne Warmond er als First Responder een waardevolle taak bij gekregen. | Foto: pr.
Naast de reguliere taken als brandbestrijding, hulpverlening en het specialisme brandweervaartuig heeft kazerne Warmond er als First Responder een waardevolle taak bij gekregen. | Foto: pr. Foto: pr.

First Responders

Warmond n Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Snelle hulp is daarbij van levensbelang; in de eerste zes tot acht minuten die volgen wordt het verschil gemaakt. In 27 kazernes van Brandweer Hollands Midden waren al brandweervrijwilligers actief als First Responders als aanvulling op de reguliere ambulancezorg van de RAV Hollands Midden. De kazerne Warmond is vanaf zaterdag 26 mei de 28ste kazerne met een First Responder team. De vrijwilligers zijn door ambulancemedewerkers van de RAV Hollands Midden getraind voor deze taak. Met name op de Kagerplassen is de bereikbaarheid voor de ambulance moeilijk. Met behulp van de combinatie brandweerboot en First Responder team in één kazerne kan een snelle hulpverlening worden opgestart. Omdat het grondgebied zeer uitgestrekt is, wordt bij een melding van een reanimatie, ook de kazerne Kaag en Rijpwetering gealarmeerd. De teamleden zijn herkenbaar aan gele jassen met het opdruk First Responder.