Burgemeester Carla Breuer feliciteert het bruidspaar Van Tol - van der Voorde met hun 65-jarig huwelijksjubileum. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Carla Breuer feliciteert het bruidspaar Van Tol - van der Voorde met hun 65-jarig huwelijksjubileum. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Bruidspaar Van Tol: 'Wij vullen elkaar goed aan'

Sassenheim n Deze uitspraak vormt de basis van het gelukkige huwelijk van Thijs van Tol (88) en Ans van Tol – van der Voorde (86). Een paar dat nog vitaliteit uitstraalt en geniet van 22 juni, de dag waarop zij 65 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten.

Door Piet van Kampen

Het is lang niet iedereen gegeven om deze mijlpaal te bereiken. Een mens heeft in het leven niet alles in de hand, maar dat zij nog zo kwiek zijn danken zij in ieder geval aan hun wekelijkse gymnastiekles. "Je moet blijven bewegen en bezig zijn anders is het gauw gebeurd," is de levenswijsheid van Thijs. Bezig zijn beide echtelieden zeer zeker met hun hobby's. Ans met creaties uit haar handwerk-vaardige handen en Thijs met de tuin en het maken van kunstzinnige vormen van spiegels, die zijn huis sieren.

Terug in de tijd

Thijs is een geboren Sassenheimer en zijn echtgenote zag in het Overijsselse Rijssen het levenslicht. Als jong meisje verhuisde Ans naar Leiden waar zij haar toekomstige man zou ontmoeten op een verlovingsfeest. Hoe raar kan het lopen in het leven? Thijs verloofde zich daar met zijn eerste liefde, maar zijn scherpe oog viel op Ans. "Wat van ver komt is lekker," grapt de bruidegom. Hij liet zijn eerste liefde varen en de vonk die naar Ans oversloeg bleek het ontsteken van een nieuwe liefdesvlam die nog steeds brand.

Op 22 juni 1953 schoven zij elkaar de ringen om en uit hun huwelijk zagen vier zonen en twee dochters het levenslicht. Het paar werd gezegend met acht kleinkinderen en een achterkleinkind. Zij betrokken een kleine woning in de Hoekstraat, waar het kroost ter wereld kwam. De behuizing werd te krap en er volgde een verhuizing naar de Narcissenlaan waar zij nog steeds naar volle tevredenheid wonen.

Honkvast

Het paar is dus honkvast. Zo waren zij ook verknocht aan hun tweede huis, de stacaravan in Hoevelaken waar zij tijdens de vrije uurtjes 47 jaren lang vertoefden. Tijd om uit te blazen na de drukke werkdagen als schilder, het beroep dat Thijs uitoefende voordat hij de laatste jaren conciërge bij het Rijnlands Lyceum werd. Het paar vormt de ouders van een muzikaal gezin. En ook een harmonieus gezin, dat afgelopen zondag met de familie deze memorabele dag in De Engel in Lisse feestelijk luister bij zette.

'Hoe raar kan het in het leven lopen?'