Twee bezoekers van de Veteranendag in gesprek. | Foto: MV
Twee bezoekers van de Veteranendag in gesprek. | Foto: MV Foto:

Veteranen begrijpen elkaar, met en zonder woorden

Teylingen n Ieder jaar eert en bedankt de gemeente Teylingen de lokale veteranen met een bijeenkomst in de tuinzaal van de Bernardus. Verhalen uit het verleden klinken, soms met de nodige emoties. 'Als buitenstaander is het moeilijk voor te stellen wat u heeft meegemaakt.'

Een week voor de Nederlandse Veteranendag in Den Haag, die wordt gehouden op zaterdag 30 juni, zijn de 220 veteranen uit Teylingen uitgenodigd in de Bernardus. "Niet alle veteranen kunnen naar Den Haag, daarom is zo'n bijeenkomst belangrijk," zegt Lodewijk Grooters, voorzitter van het organiserende Veteranen Ontmoetingscentrum Duin- en Bollenstreek. "Het is een blijk van erkenning en waardering. Ook heel belangrijk: veteranen begrijpen elkaar."

Terwijl zeemanskoor Overal zingt, praten veel veteranen geanimeerd met elkaar. Sommigen deinen mee op de muziek, zoals de schoonvader van Albert van der Elst. Met zijn 91 jaar is hij één van de oudere aanwezigen. Hij vertelt weinig over zijn tijd in Nederlands-Indië, zegt Albert. "Mijn schoonvader praat liever niet over de ellende die hij gezien heeft. We kennen wel veel verhalen, maar als hij erover begint, dan vooral over de leuke herinneringen." Ook Rob Cornelissen herkent dat. Over zijn tijd bij de marine tijdens de Joegoslavië-oorlog heeft hij het liever niet. "Ze vragen om je verhaal, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik het er niet over heb. Ik heb het afgesloten."

Toch benadrukken burgemeester Carla Breuer en schrijver Joep Derksen het belang van verhalen blijven vertellen. "Vrede en vrijheid zijn voor ons vanzelfsprekend. We mogen echter nooit vergeten dat we die realiteit aan u te danken hebben," bedankt Breuer de aanwezige veteranen in haar speech. "Oorlog buiten Nederland is nog steeds de realiteit. U bent in actie gekomen, liet geliefden en familie achter om anderen te helpen. Als buitenstaander is het moeilijk om voor te stellen wat u heeft meegemaakt. We willen graag dat velen uw verhaal leren kennen." Vanuit de Stichting 'Zinsnede' uit Voorhout werkt Derksen, ondersteund door de gemeente Teylingen, aan een Veteranenboek Teylingen. Dat moet bij de volgende Veteranendag, in mei 2019, klaar zijn. Breuer: "Het is belangrijk dat ook volgende generaties uw verhaal kennen".