Bezoekers van het Sportcafé spelen na een korte uitleg, onderlinge wedstrijden. | Foto: pr.
Bezoekers van het Sportcafé spelen na een korte uitleg, onderlinge wedstrijden. | Foto: pr. Foto: pr.

Sportcafé Teylingen sluit seizoen af bij De Vaste Voet

Teylingen n Het Sportcafé Teylingen, vier keer per jaar georganiseerd door Stichting Sport Promotie Teylingen, is iedere editie te gast bij een vereniging in Voorhout, Warmond of Sassenheim. Het laatste Sportcafé van dit seizoen kreeg toepasselijk een vakantie-tintje mee met jeu de boules vereniging De Vaste Voet in Sassenheim als gastvereniging.

De Vaste Voet-voorzitter Jos Buuron verwelkomde de 35 bezoekers, waaronder bestuurders van sportverenigingen, ondernemers en politici. De vereniging aan de Van Alkemadelaan, achter sportcomplex De Wasbeek, draait op de inzet van vrijwilligers. "Gezelligheid staat voorop, al zijn we tijdens de wedstrijden ook fanatiek," liet Buuron weten. De vereniging heeft nog plek voor nieuwe leden, die het spel eens willen proberen.

Gedeelde portefeuille Sport

Vervolgens was het woord aan de nieuwe wethouder Sport, Arno van Kempen, om te vertellen over het plannen van het nieuwe college. Van Kempen haastte zich te melden dat hij samen met collega-wethouder Bas Brekelmans de portefeuille Sport deelt. Van Kempen gaat over het sportbeleid, Brekelmans over de accommodaties.

Vervolgens nam hij de aanwezigen mee in de plannen van het nieuwe college. "'Verbinden' is het woord dat centraal staat, omdat sport die functie heeft. Het versterkt elkaar, bijvoorbeeld in de verbinding sport en gezondheid." Ook topsport krijgt aandacht. "Wij zeggen: iets extra's geven aan topsport mag. Een willekeurig fictief voorbeeld: TOP wil het EK organiseren, dan zeggen wij als gemeente: daar willen we iets extra's aan bijdragen".

Apart Jeugdfonds

Daarnaast nam de wethouder ook de gelegenheid om uitleg te geven over de nieuwe Sport- en Cultuurregeling. De regeling bestaat al en maakt het mogelijk voor inwoners die het financieel moeilijk hebben, toch te sporten. Sinds deze week zijn er enkele veranderingen in die regeling, let Van Kempen weten. Per 1 juli is de regeling voor de jeugd tot en met 17 ondergebracht bij het Jeugdfonds. Daar kan een aanvraag gedaan worden om de contributie voor een sportvereniging te vergoeden. De bijdrage voor volwassenen is verhoogd van 70 naar 150 euro en die aanvraag loopt via Welzijn Teylingen, en niet meer via de vereniging of sportclub waarvan het lidmaatschap betaald moet worden.

Beste plan krijgt 5.000 euro

In het kader van verbinding is de gemeente ook op zoek naar goede ideeën om sport en het sociaal domein, zoals onderwijs, eenzaamheid of armoede, te verbinden. Het draait dan om de maatschappelijke inzet van sport. Sportverenigingen wordt gevraagd ideeën in te dienen voor activiteiten. In het najaar organiseert de gemeente een inspiratiebijeenkomst. Vervolgens kunnen de deelnemende verenigingen hun ideeën pitchen. De winnaar ontvangt 5.000 euro om het project uit te voeren.


Basisscholieren sporten op atletiekbaan Spartaan

Teylingen/Lisse n In de maanden mei en juni komen veel scholen uit de regio naar atletiekvereniging De Spartaan in Lisse voor een sportdag. Ook Voorhout en Sassenheim gaan leerlingen balwerpen, hoogspringen en sprinten.

Mirjam Borsje is sinds eind 2002 leerkracht in Voorhout. Een jaar later kwam ze in contact met De Spartaan om gebruik te maken van de atletiekbaan voor de leerlingen van haar scholen. Elk jaar komen ze naar Lisse voor een sportdag. "Kinderen komen niet snel op een atletiekbaan, tenzij ze lid zijn. Ze kunnen proeven van de sfeer van atletiek en allerlei onderdelen uitoefenen. De leerlingen zijn altijd erg enthousiast. En ik ook!"

Verbeteren

Dit schooljaar geeft Mirjam les op de basisscholen Emmaus, Antonius en Andreas uit Voorhout en De Springplank in Sassenheim. "Op de scholen waar ik lesgeef krijgen de kinderen regelmatig atletiekonderdelen aangereikt tijdens de gymlessen. Tijdens de sportdag vinden de leerlingen het erg leuk om op een echte atletiekbaan wedstrijden te houden. Het is spannend en tegelijkertijd ook leuk. Zij kunnen zich meten met anderen en bovendien proberen hun eigen prestaties elk jaar te verbeteren. De leerlingen krijgen aan het einde van de sportdag altijd een diploma mee met hun eigen scores. De leerlingen zijn heel enthousiast en ik ben dat zeker ook, als ik al die kinderen zie sporten".