Deelnemers baggeren door de sloot tijdens de Warmondse Poldercross. | Foto: archief/fbps
Deelnemers baggeren door de sloot tijdens de Warmondse Poldercross. | Foto: archief/fbps Foto: Peter Schipper

'Stoppen op het hoogtepunt'

Warmond n De Warmondse Poldercross staat al 25 jaar op het programma, maar op vrijdag 24 augustus gaat het modderparcours voor het laatst door de polders.

Het ijsbaanterrein in de Veerpolder is de plek waar al 25 jaar lang de modderige prestatietocht door de weilanden en sloten van Warmond wordt gehouden. De deelnemers rennen een parcours van vijf kilometer, jongeren onder de 14 jaar leggen 1.500 meter af. Vrijwilligers zetten het parcours uit, controleren de route en staan tijdens de cross paraat om de helpende hand toe te steken als een deelnemer in de bagger blijft steken.

Minder deelnemers

Na een kwart eeuw is dat na de editie in augustus voorbij. "We vonden het jubileum tegelijkertijd een goed moment om te stoppen", zegt Philip van der Post namens de organisatie van de Warmondse IJsclub (WIJC). "We zien de laatste jaren dat het deelnemersaantal terugloopt. We begonnen ooit met vijftig deelnemers, maar op het hoogtepunt waren dat er 600 tot 700. Zelfs mensen uit Engeland en Duitsland, veelal met familie wonend in de gemeente, deden mee. De laatste jaren loopt het aantal terug,staan er nog 400 tot 450 deelnemers bij de start. We merken dat er enige verzadiging optreedt. Dan is het goed om verder te kijken."

Het parcours bracht ook op vrijwilligersgebied de nodige vragen met zich mee. Van der Post: "We hadden nooit te klagen hoor, want heel veel vrijwilligers hebben ons altijd geholpen. Tot nu toe is het ieder jaar gelukt om er genoeg te vinden. Wel merkten we dat we daar steeds harder aan moesten trekken. Met minder helpende handen kan het niet, we willen bovenal een veilige poldercross, dat is het belangrijkste".

De Warmondse Poldercross in de huidige vorm verdwijnt, maar de organisatie beraadt zich over een nieuwe formule. "We denken na over een kleiner circuit. Daar zou best een sloot bij kunnen zitten. Het voordeel is vooral dat je dan op eigen terrein blijft. Het publiek is daar ook allemaal, in plaats -zoals nu- in plukjes in de polder. Nog een plus: we hebben dan minder vrijwilligers nodig."

'We hopen dat we opnieuw in het gelijk gesteld worden'

Skeelerbaan

Volgend jaar zou deze nieuwe activiteit dan bij de nog aan te leggen skeelerbaan zijn. De plannen zijn al gereed, maar een aantal omwonenden vochten de aanleg van de baan, zonder aanvraag van een vergunning, aan bij de rechter. Die stelde de ijsclub en gemeente in het gelijk. Daarop werd een hoger beroep aangetekend. Wanneer de rechter dat in behandeling neemt, weet Van der Post niet. "Dat kan nog zomaar een half jaar duren."

Tot die tijd mag de ijsclub niet starten met de aanleg. "We hopen dat we opnieuw in het gelijk gesteld worden. Is dat niet zo, dan moeten we alsnog een vergunning aanvragen. Dan duurt het proces nog langer. En in het meest gunstige scenario? Dat zou zijn dat we in het voorjaar 2019 kunnen starten met de aanleg."

Nog één keer in de zon

Voor de komende periode concentreert WIJC zich nog op de Poldercross. De laatste editie wordt gevierd met een extra groot feest. De club zorgt ook voor een link met de schaatssport, door extra aandacht te vragen voor de aanleg van een 333-meterbaan in Leiden. Met een loterij hoopt de organisatie extra geld ervoor op te halen.

Tot slot heeft de organisatie ook nog een kleine wens richting de weergoden, besluit Van der Post. "De laatste jaren hadden we heel vaak slecht weer. Dan zijn er minder deelnemers en staat minder publiek langs de route. We willen nog een keer alles uit de kast halen. Een zonnetje bij het afscheid zou daarom fantastisch zijn."