Felle woordenwisseling over loonkostensubsidie

n Raadsleden in nieuwe werkgroep

Teylingen n Een wolk van treurnis hing vorige week boven de raadzaal waar gesproken werd over de funest gelopen gang van zaken rond het korten op de loonkostensubsidie. Wethouder Arno van Kempen betreurde het. De oppositie betreurde dat de wethouder niet echt met een mea culpa kwam. En de coalitie betreurde weer de woorden van de oppositie.

Door Nico Kuyt

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad op voorstel van B&W om het aantal uren in te perken dat de gemeente aan een werkgever vergoedt voor het in arbeid nemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op 1 januari ging het in. Maar de staatssecretaris ging ermee bemoeien, want het was in strijd met de wet. De hakken gingen in het zand, het werd niet geschrapt. Om dat toch maar te doen, dienden in mei de fracties van de oppositie, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA, een motie in. De coalitie van VVD, Trilokaal en D66, een meerderheid, stemde tegen en deze werd niet aangenomen.

"Blindelingse steun aan de wethouder die plankgas op het ravijn afreed, terwijl zij kritiekloos op de achterbank zaten", meende Sybrinne de Vries (CDA). Na het inwinnen van advies werd kortgeleden alsnog bakzeil gehaald en inmiddels is de inperking teruggedraaid. "Goed nieuws voor de mensen met een arbeidshandicap en de werkgevers die weer volledig aanspraak kunnen maken op loonkostensubsidie, zo weer kans op een baan krijgen en niet langer bang hoeven te zijn hun werk kwijt te raken", oordeelde De Vries. "Maar hoe kunnen lessen worden getrokken uit dit politiek-bestuurlijke debacle van deze wethouder én de coalitie? Hoe kijkt de wethouder achteraf terug op de gang van zaken met de loonkostensubsidie en vooral zijn halsstarrig bestuurlijk optreden daarin? Hoe kijken de coalitiefracties daar achteraf op terug? .... Wij willen vanavond zien dat de wethouder zijn les heeft geleerd en ook ruiterlijk erkent dat hij het in dit dossier anders had moeten doen."

Irritatie

Haar woorden schoten in het verkeerde keelgat van Ewout Braggaar (VVD). Het kritiekloos volgen van de wethouder en beschuldigingen van slecht bestuur, dat zette hij terzijde. Had de raad eind vorig jaar niet ingestemd met het korten? "Boter op je hoofd om te zeggen: slecht bestuur. Het is niet slecht bestuur omdat wij een andere richting hebben gekozen", wierp hij tegen.

Wethouder Van Kempen sprak intussen zijn treurnis uit hoe het zo is gelopen. "Het pad was niet goed, het instrument was niet goed en dat betreur ik. Maar we hebben het geprobeerd en het is niet goed gebleken", zo klonk het. Deze treurnis was in de ogen van Sandra Groenendal (PvdA) echter te mager. Zij had dat duidelijker verwoord willen zien. "Het is verwijtbaar dat zo weinig gehoor is gegeven aan de geluiden van de oppositie." Ook De Vries was niet tevreden. „De wethouder zei 'niet goed gegaan', maar van een mea culpa merk ik nog niet erg veel."

Werkgroep

Een motie van de oppositie bracht de verhitte gemoederen weer iets tot bedaren. Die riep op om een werkgroep in te stellen van raadsleden en ambtenaren om zo te kijken hoe het beste het doel gehaald wordt van zoveel mogelijke duurzame arbeidsrelaties voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gaat dus breder dan alleen de loonkostensubsidie. Van Kempen kon de motie ondersteunen. De raad nam deze vervolgens unaniem aan.