Het Bourdon Projectorkest (BPO) 2018 is speciaal opgericht voor het eindexamen van de twee dirigenten. | Foto: pr.
Het Bourdon Projectorkest (BPO) 2018 is speciaal opgericht voor het eindexamen van de twee dirigenten. | Foto: pr. Foto: pr.

Examenconcert symfonieorkest in de KTS

Voorhout n Dirigenten Mark Tempelaars en Paul Martens sluiten op zaterdag 7 juli hun opleiding orkestdirectie aan de Bourdon Hogeschool af met een praktijkexamen: het verzorgen van een concert met symfonieorkest.

Speciaal voor dit eindexamen hebben de twee dirigenten een bijzonder orkest samengesteld: het Bourdon Projectorkest (BPO) 2018. Het orkest bestaat uit meer dan 50 musici uit de regio Den Haag-Rotterdam-Utrecht en van ver daarbuiten. Het programma is ingestudeerd in slechts 7 repetities.

Beethoven en Mahler

Mark Tempelaars heeft gekozen voor grote en bekende werken van beroemde, klassieke componisten: Ludwig van Beethoven (Ouverture Egmont), Gustav Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen) en Igor Stravinsky (Concerto in Es: Dumbarton Oaks). De mezzo-sopraan Wieke van Wingerden treedt hierbij op als soliste.

Voorhoutse sopraan

Paul Martens brengt een ode aan Nederlandse muziek en aan de vrouwelijke componist: Hendrik Andriessen (Ricercare), Henriëtte Bosmans (Cinq Chansons Françaises) en Louis Andriessen (Y Después). De Voorhoutse sopraan Anne van Kesteren neemt in dit programma de zangpartijen voor haar rekening.

Het concert is in de aula van het Teylingen College, locatie KTS, Voorhout. De zaal gaat open om 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.


Sound of Warmond

Warmond n Met hulp van zowel Fonds 1818 en het Jacoba van Beieren Fonds is het gelukt om een tweede 'Sound of Warmond' te realiseren. Dit keer tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 8 september. Ook nu is de -monumentale- protestantse kerk aan de Herenweg in Warmond het podium voor deze cultuurdag. Deelname en toegang zijn gratis.

Het -voorlopige- programma is 's morgens, met onder meer een concert met hobo en orgel, met name gericht op het orgel. Het monumentale Lohman-orgel is helemaal gerestaureerd en mensen mogen ook naar boven om te kijken hoe zo'n orgel er dichtbij uitziet en wie het wil, mag zelfs even te spelen.

Open podium

Om 13.00 uur is er een open podium waar iedereen, jong en oud, die een muziekinstrument speelt zich voor kan opgeven. Solo, duo, een heel koor of orkest, alles mag. Wees niet verlegen, het gaat om het meedoen, niet om supergoed te spelen. Graag aanmelden bij margreetvanschie@telfort.nl.

Familievoorstelling

Om 14.30 uur komt er een grappige en vrolijke, maar soms een beetje zielige, familievoorstelling met veel muziek (klassieke muziek en volksmuziek): 'Prins Serena en de eenhoorn'. In het verhaal spelen een beeldschone prinses met heel veel broers en zusjes, zeven verliefde prinsen, een trotse vader en…. een snoezige sneeuwwitte eenhoorn allemaal de hoofdrol.

Kinderen die dat leuk vinden mogen meedoen met toneelspelen tijdens deze voorstelling. Ook zijn er voor de jongste bezoekers allerlei andere belangrijke taken om de voorstelling een succes te maken. Kinderen die mee willen doen kunnen zich om 14.15 uur, of direct na het open podium, melden.