Burgemeester Breuer bezoekt het bruidspaar Rietdijk. | Foto: MV
Burgemeester Breuer bezoekt het bruidspaar Rietdijk. | Foto: MV Foto:

Het huwelijksrecept? 'Elkaar waarderen en de waarheid zeggen'

Sassenheim n Piet en Nel Rietdijk - Rootnat zijn op 8 juli 65 jaar getrouwd. 'We zijn letterlijk Leimuiden binnengesleept.'

Op de foto aan de muur staat een grote club mensen. Een familie die begon met het huwelijk van Piet Rietdijk (89) en zijn vrouw Nel Rietdijk - Rootnat (88). Inmiddels heeft het trotse stel zeven kinderen, veertien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Het verhaal van hun huwelijk begon tijdens de afdelingsdag van de kerkelijke jeugdvereniging in Den Haag. Piet uit Leimuiden zag Nel uit Rotterdam daar samen met haar vriendinnen. "Ze had van die witte sokjes aan," herinnert hij zich nog. Hij zag wel wat in dat mooie meisje, maar Nel hield een beetje de boot af. Toch werd haar hart al snel door Piet veroverd. Ze kregen verkering en stuurde brieven. Om elkaar te zien, fietste Piet regelmatig vanuit Leimuiden naar Rotterdam. Een afstand van 50 kilometer, die hij aflegde samen met zijn broer. Die had op zijn beurt verkering gekregen met een vriendin van Nel. "Het eerste wat hij deed als hij bij ons was, was even uitrusten," lacht Nel.

Op 8 juli 1953 gaven ze elkaar het ja-woord in het stadhuis van Rotterdam. Het huwelijk was een prachtige dag, met een bijzondere afloop. Nel: "Wij verlieten als laatste het feest en reden met onze gehuurde auto naar Leimuiden. Bij Bleiswijk ging de auto kapot. Stond ik daarom half 1 's nachts in mijn bruidsjurk langs de weg. Uiteindelijk hebben we onze huwelijksnacht in de auto doorgebracht, want pas om 5.30 uur kwam een monteur. Toen we Leimuiden binnen reden, begaf de auto het weer," lacht ze, waarop Piet aanvult: "We zijn letterlijk Leimuiden binnengesleept."

Het echtpaar heeft hun geliefde dorp daarna nooit meer verlaten. Ze hadden een bekende textielwinkel, inmiddels overgenomen door twee zoons en aangepast in een winkel voor woninginrichting. Ook was Piet een bekende uitvaartbegeleider in het dorp. Zijn schoondochter zet dat bedrijf voort. Naast al het werken was er ook nog tijd voor flink wat bestuurlijke taken; van de winkeliersvereniging tot vrijwilligerswerk voor de kerk. Ook Nel zette zich in voor de kerk, hield van borduren en kaarten maken. Maar dat was wel nadat alle kinderen het huis uit waren. Met zeven kinderen, waarvan hun jongste dochter verdrietig genoeg op 32-jarige leeftijd overleed, was het altijd druk in huis.

Het bezoek van burgemeester Carla Breuer was direct ook een kennismaking; het echtpaar Rietdijk woont pas sinds april in Sassembourg. Vanwege de gezondheid van het echtpaar was een verhuizing naar Sassenheim onomkeerbaar. Gelukkig komt er regelmatig bezoek en was op zaterdag 7 juli een stukje Leimuiden weer heel dichtbij, tijdens het huwelijksfeest met alle familieleden in Sassembourg.