Zuinigheid in Kadernota

Teylingen n Na een uitvoerige discussie heeft de gemeenteraad vorige week de Kadernota vastgesteld. De nota is een opmaat voor de Begroting voor volgend jaar, die in het najaar wordt vastgesteld. Met de Kadernota geeft de raad alvast de richting aan en de wensen die er leven om in de Begroting te worden verwerkt. Vorige week hengelden de fracties dan ook met diverse moties om hun punten te scoren.

Door Nico Kuyt

In plaats van voorgaande jaren zijn de cijfers in de Kadernota nog niet in beton gegoten. Begin dit jaar zijn er verkiezingen geweest voor de gemeenteraad en B&W is nog bezig een nieuw collegeprogramma te schrijven met acties voor de komende vier jaar. De bedragen kunnen dus nog alle kanten uitgaan. Maar ook het Rijk gooit roet in het eten. Een aantal malen per jaar stuurt het Rijk een circulaire met daarin de geschatte inkomsten waarover de gemeente het volgende jaar kan beschikken. De circulaire van mei is niet in de Kadernota verwerkt en laat een somberder beeld zien dan voorheen werd verwacht. Een tekort van een miljoen dreigt. Het is afwachten hoe de circulaire in het najaar gaat uitpakken. Duidelijk is wel dat de gemeente fors meer moet uitgeven aan de jeugdzorg. En dan is er nog het afschaffen van de belasting aan de nutsbedrijven voor de kabels en leidingen in gemeentegrond (precario). Op termijn slaat dit een gat van 2,6 miljoen euro in de inkomsten. Langzaam wordt 1,6 miljoen euro via de OZB doorberekend aan de inwoners. Door compensatiemaatregelen merkt de inwoner daar weinig van. Zo rekenen de nutsbedrijven de belasting niet meer door aan de klant. Met andere maatregelen gaan de lasten voor de inwoner dan ook 'gemiddeld' niet meer dan met inflatie omhoog. Dat geldt voor een woning van ongeveer 3 ton. Duurdere huizen betalen iets meer, goedkopere iets minder.

Wensen

Al met al stuurt de Kadernota aan op een voorzichtige koers tussen de financiële kliffen. Niettemin kwamen de fracties met nog wat wensen. Een vijftal kon bogen op een unanieme instemming van de raad. Zoals meer handhaving in de winkelstraten (CDA), Fietsers en scooters overtreden de verkeersregels en uitstallingen hinderen het publiek. Met de plannen voor de ruïne van Teylingen moet ook voortvarend te werk worden gegaan (CDA). En alle fietspaden dienen 'op een passend moment' worden voorzien van betonplaten of een andere vorm van verharding die de veiligheid en het comfort verbetert (CDA). Het welkomstpakket voor nieuwkomers gaat meer informatie bevatten over duurzaam wonen, leven en ecologisch denken (D66, ChristenUnie, Trilokaal en GroenLinks). En het zwerfafval wordt teruggedrongen (D66 en Trilokaal). Een tweetal moties sneuvelden. Zo haalde de VVD een oud paardje uit de stal. In winkels moet drank kunnen worden geschonken. Bij het Rijk ligt een initiatiefwet om dat mogelijk te maken. De VVD wil het schenken, zo snel mogelijk als het kan, ook in Teylingen invoeren. Maar een meerderheid zag het niet zitten.

Meerderheid

Een aantal moties werd met enige massage wel door een meerderheid aangenomen. Zoals het vergroten van de veiligheid in de wijken (CDA). De gemeente moet inzetten op meer BOA's en politie. En de toeristische belangstelling voor Teylingen kan nog wel wat worden aangejaagd (CDA). Vluchtelingen met een verblijfsvergunning dienen meer aan het werk worden geholpen, onder andere via de Maregroep (CDA). En D66 diende nog een motie in om in overleg tussen gemeenten, regio en provincie het OV te verbeteren voor Teylingen en de regio. Ook de kosten van Teylingen kunnen lager door meer innovatieve automatisering (VVD). Kunnen de hoofdentrees van de gemeente niet wat fraaier (VVD)? Ook dat kreeg een meerderheid.

Een motie van de PvdA over geen lastenverzwaring voor de burger, werd door de fractie aangehouden voor in een latere vergadering. B&W gaat nu al de wensen verwerken in het collegeprogramma en Begroting en komt daarmee na de zomer terug. En passant gaf wethouder Brekelmans aan dat voor de komende vier jaar de ontwikkeling van Nieuw Boekhorst in Voorhout op de agenda zal staan. Dit is een woningbouw vergelijkbaar in grootte met Hooghkamer. De gemeenteraad is tot september met zomerreces.