Een deel van de bezoekers wandelt over het toekomstig fietspad door de Boterhuispolder. | Foto: Nico Kuyt
Een deel van de bezoekers wandelt over het toekomstig fietspad door de Boterhuispolder. | Foto: Nico Kuyt Foto:

Presentatie plannen Boterhuispolder trekt veel belangstellenden

Warmond n Er was gerekend op 50 man, maar de voormalige koeienstal van agrariër Van Leeuwen liep vorige week stampvol met belangstellenden. Zij kwamen voor de presentatie van de plannen om dat stukje Lage Land in te richten voor meer recreatie, meer natuur en behoud van de boerenstand.

Door Nico Kuyt

Mensen betalen elders grof geld voor een safari in de wildernis, maar zij die vorige week naar de kop van de Boterhuispolder togen, kregen de belevenis gratis. Een stevige wandeling door de weilanden, het klimmen over hekken, het luisteren naar het blaten van de schapen en het loeien van de koeien, de fluitende vogels; vorige week kregen de aanwezigen een intense natuurervaring. De gemeente en de families Van Leeuwen en Van Willigen presenteerden daar de plannen om de kop meer recreatief in te richten, daarnaast de weidevogel een stiltegebied te gunnen en de boeren tegelijk te voorzien van noodzakelijke neveninkomsten.

Het zuidelijke deel van de polder in de gemeente Leiderdorp is al ingericht, nu is het de beurt aan de rest op Teylings grondgebied. De koeienstal van Van Leeuwen aan de Langebrug liep tot dringen aan vol. Tussen de 50 en 100 bezoekers kwamen opdagen. Om daar te horen dat er een fietspad door de polder komt naar de Zijldijk om zo het rondje fietsen ook echt rond te maken. En een wandelpad op de dijk van het Vennemeer naar de Kaag met een rustpunt voor zowel de wandelaar als de fietser. Beide boeren hopen aan de recreatie een centje te verdienen. Van Willigen boert Lakenvelder koeien en restaureert een bejaarde schuur als verkooppunt voor het rasvlees en andere streekproducten. Op zijn beurt maakt Van Leeuwen van zijn koeienstal een ruimte voor vergaderingen en workshops. En in de toekomst verhuurt hij wellicht kano's.

Tussen het geplande voet- en fietspad komt een nat- drasgebied voor de weidevogel. Een toename van deze dieren is nodig, zij zijn bedreigd en kunnen gezamenlijk daar de predatoren van zich afslaan. Het boerenwandelpad gaat overigens dicht tijdens het broedseizoen, maar het fietspad niet. Het effect op het broedgebied wordt wel in de gaten gehouden. Mocht het gevolgen hebben, dan sluit ook het fietspad.

Weidevogels

Onder het toegestroomde publiek was het juist de weidevogel die felle reacties opriep. Waarom het fietspad tijdens het seizoen openlaten? Sluit het en kijk dan wat de effecten zijn, zo meende Betrokken Warmonder en voormalig PvdA-raadslid Hans Goudsmit. Een ander uitte zorg van fietsers die halverwege de rustplaatsen stoppen en gaan picknicken en zo de vogels verstoren. Voor een derde hoefde het allemaal niet. Al jaren is het bij de boeren goed gegaan. Zij maaien keurig om de nesten heen. En dan die Leidse meeuwen, roofvogels zijn het die de nesten plunderen. Ook over het bezoek van de Leidse tweevoeter aan het gebied klonk overigens in de coulissen ietwat milde kritiek. Die druk op het kleine gebied, dat is funest voor de vogels. Natuur moet gaan boven recreatie.

Subsidie

En zo sneeuwde tijdens de presentatie de recreatie en de activiteiten van de boeren geheel onder in de lawine van de weidevogel waaraan het merendeel van de aanwezigen prioriteit toekenden. „Maar het is een combinatie van natuur, recreatie en boeren", vertelt wethouder Bas Brekelmans tijdens de wandeling aan de verslaggever. „Anders krijg je geen subsidie. Als alleen natuur, dan zeggen ze, zet er maar een hek omheen." En met geen subsidie is er ook geen verbetering van de natuurwaarden. Terwijl hij spreekt visiteren een paar vlinders de wilde bloemen naast het pad, ingezaaid om de biodiversiteit naar een hoger platform te tillen. Een verkoelend zacht briesje waait aangenaam over het wandelende gezelschap. De avondzon zakt langzaam achter de kim en de natuur verstilt. De gasten druppelen terug naar de boerderij en de weidevogels gaan slapen. Geen enkele Leidse meeuw laat zich die avond zien.