Scheidend raadslid Van Welie krijgt uit handen van burgemeester Carla Breuer de Jacoba van Beierenpenning. | Foto: Nico Kuyt
Scheidend raadslid Van Welie krijgt uit handen van burgemeester Carla Breuer de Jacoba van Beierenpenning. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Raadslid Maarten van Welie zwaait alweer af

Teylingen n CDA-raadslid Maarten van Welie heeft vorige week afscheid genomen van de gemeenteraad. Hij werd geprezen als een zeer actief raadslid, kritisch, bevlogen, met een heel groot rechtvaardigheidsgevoel, zeer betrokken en gepassioneerd.

Door Nico Kuyt

Vanwege de verhuizing van zijn vrouw, de dominee van de Protestantse Kerk van Warmond, naar Bussum, moet Van Welie de raad verlaten. Raadsleden moeten namelijk in de eigen gemeente wonen. Hij was vanaf 2014 raadslid voor het CDA. Hij nam de plaats in van Kees van Velzen, die toen wethouder werd.

Kritische houding

"Je was absoluut niet bang kritische vragen te stellen. Je hebt niet bepaald stil gezeten. Je hebt je onder andere sterk gemaakt voor de monumenten in gemeente, de herinrichting van de Herenweg, voor participatie, huisvesting en woningbouw, Greenport en recreatiepark De Watertuin. Wij zullen je missen, met jouw bijzondere kennis en kritische houding en vooral jouw warme hart voor de gemeente en scherpe blik", zo sprak burgemeester Carla Breuer. Zij overhandigde hem de Jacoba van Beierenpenning vanwege zijn verdienste voor de Teylingse gemeenschap en een kunstwerk van glas.

De gemeentelijke onderscheiding de Jacoba van Beierenpenning wordt toegekend aan mensen (of instellingen) die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Teylingse gemeenschap. Raadsleden die zich tenminste een volle termijn hebben ingezet vallen hier ook onder.

In de aanval

CDA-fractievoorzitter Reny Wietsma vergeleek Van Welie's optreden in de raad als met een voetballer. "Je was niet een verdediger, maar een gedreven aanvaller. Het waren met jou hele mooie wedstrijden. Je kon improviseren, aanvallen en risico's nemen. Toen je aantrad in 2014 moesten we denken aan een jonge hond. Dynamisch en zelfverzekerd met een rebelse manier van aanpakken. Met een heel groot rechtvaardigheidsgevoel, betrokken en gepassioneerd. Je bent creatief en een out-of-the-box denker", prees Wietsma en overhandigde hen een WK-voetbal om in de toekomst mee te scoren. Alle raads- en B&W-leden plaatsen hun handtekening op de bal.

Op de plaats van Van Welie is Manon van Dijk als nieuw raadslid geïnstalleerd.