De openbare ruimte ligt er goed bij

Teylingen n De buitenruimte in de gemeente voldoet aan de eisen die de gemeenteraad eraan heeft gesteld. Dat concludeert het jaarverslag over het openbaar gebied dat recent het levenslicht zag.

Door Nico Kuyt

Elk jaar wordt de openbare ruimte twee keer door de ambtenaren geïnspecteerd. Daarnaast is er continue de controle door middel van aangiften van inwoners en het zelf opmerken door het gemeentelijk personeel. En gemiddeld blijkt de kwaliteit van de wijken best wel te voldoen aan het door de gemeenteraad afgesproken kwaliteitsniveau van 'Basis'. Wel zijn er onderdelen die opvallend boven of onder het basisniveau scoren. Zo was er nog wat groenaanslag op het straatmeubilair en de lichtmasten in de Voorhoutse wijken Hooghkamer, Hoogh Teylingen en Oosthout. Daarnaast een beetje veegvuil en onkruid in de goten en op de verharding in Sassenheim Noord en het Lage Land. Positief is weer dat van graffiti en zwerfvuil weinig tot niets aangetroffen in delen van Warmond en het oude dorp van Voorhout. Ook van irritatie nummer één, de hondenpoep, is weinig aangetroffen in de wijken. Blijkbaar zijn de baasjes goed bezig in het opruimen.

Zwerfvuil

Over het algemeen wordt in de hele gemeente relatief weinig zwerfvuil waargenomen. Dat weerhoudt inwoners weer om zelf vuil op straat te gooien, want vuil trekt vuil aan. Voor het opruimen van het zwerfvuil is met de Maregroep een contract afgesloten. De opruimrondes worden in een hoge frequentie uitgevoerd. Ook acties als "Nederland schoon", waar de gemeente Teylingen ieder jaar aan meedoet, zorgt voor bewustwording bij inwoners voor een schone leefomgeving. Daarnaast is er een groep Teylingers die zeer betrokken is bij hun leefomgeving en vrijwillig hieraan een bijdrage levert door in hun vrije tijd papier te prikken. Deze groep mensen wordt jaarlijks door middel van een bedankmoment in het zonnetje gezet en gewaardeerd voor hun inzet. Het gaat in Teylingen over ongeveer 25 inwoners die actief zijn bij het opruimen van zwerfafval. Voor wat betreft de graffiti worden meldingen verzameld in schoonmaakrondes verwijderd. Hiervoor heeft de gemeente met een gespecialiseerd bedrijf een contract afgesloten. Als de tekst of afbeelding kwetsend is, zoals haatzaaiende teksten, wordt de graffiti na ontdekking binnen 24 uur na melding verwijderd.

Veegvuil

Het veegvuil kan nog een stukje beter weggehaald worden, zo leest het jaarverslag. Het is een zeer plaatselijk probleem en afhankelijk van de situatie. Op sommige plekken blijft makkelijker veegvuil liggen of zijn moeilijk bereikbaar voor de veegwagen. Ook is het afhankelijk van het seizoen. In de herfst ligt er nu eenmaal veel blad. Regelgeving maakt het ook iets moeilijker. Zo gebruikt Teylingen geen chemische bestrijdingsmiddelen. Tot nu toe zijn de resultaten daarvan succesvol.

Openbare verlichting

Vorig jaar zijn er relatief veel meldingen binnengekomen over de straatverlichting. Het ging daarbij vooral om niet brandende en kapotte verlichting. Het hoge aantal meldingen wordt veroorzaakt doordat een buurt massaal een defect in de wijk meldt. De grote storingen worden onder andere veroorzaakt door een breuk bij graafwerkzaamheden of een kortsluiting als gevolg van veroudering van het net of verzinking van de grond.

Fixi

In 2017 is de gemeente Teylingen succesvol overgestapt naar de Fixi-app. Met deze app kunnen inwoners snel en eenvoudig een melding maken van kleine gebreken. De meldingen worden direct doorgezet naar de servicebussen en worden daardoor snel in behandeling genomen. Na afhandeling krijgt de melder een terugkoppeling. Het gebruik van de Fixi-app wordt positief ervaren. Het meldsysteem is laagdrempelig en wordt veelvuldig gebruikt.