Woningen voor starters blijft aandachtspunt

Teylingen n B&W zet zich de komende regeerperiode actief in op de realisatie van innovatieve woonvormen die beschikbaar komen voor starters. Ook kijkt B&W naar mogelijkheden om nieuwe woningen met voorrang aan Teylingers toe te wijzen.

Door Nico Kuyt

De gemeente kent sinds 2007 weliswaar een starterslening, maar dat heeft als voorwaarde dat de totale verwervingskosten van de woning niet meer dan 265.000 euro mogen zijn. Echter, volgens het CBS is de gemiddelde verkoopprijs in Teylingen voor een huis in twee jaar tijd opgelopen tot 339.955 euro. Weinig starters kunnen zo voldoen aan de voorwaarde van 265.000 euro, zo meent de fractie van Trilokaal en stelde hierover onlangs vragen aan B&W.

Startersleningen gedaald

Het aantal leningen is inderdaad gedaald. Waren er in 2014 nog 45 afgesloten, vorig jaar komt de teller slechts op 13. Maar B&W kan niet sleutelen aan de verwervingsdrempel van 265.000, zo blijkt uit een antwoord op de vragen. Die moet namelijk gelijk zijn aan de NHG-grens, de Nationale Hypotheek Garantie. De hypotheek moet daarmee worden afgesloten, anders komt de starter niet in aanmerking. Dit is bepaald door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn), dat de leningen aanbiedt.

Kansen zijn kleiner

B&W ziet dat de kansen voor starters kleiner worden, maar ze zijn er zeker nog wel. Een starter kon in 2017 nog terecht in Voorhout en Sassenheim voor een appartement. Ook bij eengezinswoningen maakte de starter nog enige kans. De lastige positie van starters is volgens B&W niet alleen te wijten aan de hogere huizenprijzen. De verlaging van het bedrag dat de koper kan lenen en de relatief hogere studieschuld van jongeren spelen ook mee.

Maatregelen

B&W onderneemt een aantal maatregelen. Zo stuurt de gemeente op toevoeging van goedkope koopwoningen in de nieuwbouw. Dat lukt ondanks de lastige marktomstandigheden nog goed, zoals in Hooghkamer in Voorhout en Teylingerhof in Sassenheim. Ook in Warmond komen in het project Liduina op de hoek van de Endepoellaan woningen in de goedkoopste koopklasse.

Verder gaat B&W in 2019 aan de slag met het herijken van de gemeentelijke woonvisie. De positie van starters is hierbij een belangrijk aandachtspunt. En ook op regionaal niveau wordt onderzocht wat gedaan kan worden om nieuwe goedkope koopwoningen beschikbaar te houden voor de doelgroep.