'Blijf van de zomer maar liever thuis'

Regio n (ingezonden) Met de huidige zomerse dagen slaat bij velen de twijfel toe. Gaan we wel weg van huis of wordt het dit jaar 'Balkonia' of 'Auszuhause'? Niet alleen het prachtige weer blaast die overwegingen nieuw leven in, ook de vrees voor inbraken speelt wellicht een rol.

Vooral bij degenen die al eens een inbraak(poging) meemaakten. Volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), hakt het er flink in als je terugkomt van vakantie en ziet dat je hele huis overhoop is gehaald: "Jaarlijks overkomt dit ongeveer 15.000 vakantiegangers. Ook al treft zo'n 75 procent van de inbraakslachtoffers snel maatregelen met betere sloten of plaatsing van een alarminstallatie, bij het naderen van de vakantie slaat de twijfel toch weer toe."

Overduidelijk niemand thuis

De gelegenheidsinbreker opereert vaak in zijn eigen wijk. Hij loopt daar rond en ziet al snel of iemand niet thuis is. Staal: "Het valt op als er dagenlang 's avonds maar één lampje in de woonkamer brandt. Of gordijnen ook overdag dicht zijn. Wanneer post en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen, dan is het vrij duidelijk dat er niemand thuis is. Soms schakelt men buren of vrienden in om op het huis te passen. Zij halen dan de post van de deurmat en sorteren die keurig in het zicht op de eettafel. Een duidelijk signaal dat de bewoners weg zijn!"

Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een 'makkie' is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste optie, en laat de beter beveiligde huizen aan zich voorbij gaan. Onderzoek (Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (SNIPW) onder 788 huishoudens in maart 2018) wijst uit dat 60 procent van de voordeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met wat gereedschap in uiterlijk twee minuten binnen is. Met achterdeuren is het zelfs nog slechter gesteld: zeven op de tien sloten zijn niet inbraakwerend.

De SNIPW heeft negen tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan:
1) Plaats nieuw beslag met anti-cilindertrek­beveiliging op voor- en achterdeur met 3 SKG-sterren. 2) Vraag iemand om post weg te halen. 3) Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds aan zijn en stel ze in op verschil­lende tijdstippen. 4) Doe gordijnen half open. 5) Berg juwelen en andere kostbaarheden op. 6) Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of plaats ze in de schuur of berging. 7) Ruim je woonkamer en keuken niet te netjes op. 8) Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden en heel belangrijk: 9) Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent.

Doelstelling

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Meer informatie op www.inbraakmislukt.nl.