Burgemeester Carla Breuer komt Rob de Graaff tijdens zijn verjaardag verrassen met een lintje. | Foto: MV
Burgemeester Carla Breuer komt Rob de Graaff tijdens zijn verjaardag verrassen met een lintje. | Foto: MV Foto:

Bijzonder koninklijk verjaardagscadeau voor Rob de Graaff

Sassenheim n Rob de Graaff heeft op zijn tachtigste verjaardag alsnog zijn koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 'U heeft de club op de kaart gezet.'

Dat het geen gewone verjaardag werd, wist iedereen eigenlijk wel, behalve de jarige zelf. Totdat burgemeester Carla Breuer op woensdag 25 juli binnenkwam. Daar keek zelfs de aanstaande decorandus van op.

Het werd een bijzondere uitreiking. In huis vol met kinderen, kleinkinderen en vrienden sprak burgemeester Breuer De Graaff toe. Een zwager, voor zaken in Amerika, keek mee via een Skype-verbinding. "Het is een bijzondere verjaardag en we zijn blij dat we u thuis kunnen verrassen." De Graaff werd eigenlijk al tijdens de jaarlijkse lintjesregen onderscheiden, maar vanwege gezondheidsredenen kon hij niet bij die uitreiking aanwezig zijn. Breuer: "Men typeert u als vriendelijk, hulpvaardig en buitengewoon sociaal. Toen uw drie dochters lid werden bij de korfbalvereniging, bent u vrijwilliger aan de slag gegaan. U kwam daarna nooit meer los van TOP".


De Graaff krijgt zijn lintje met name voor zijn inzet voor de korfbalvereniging, waar hij sinds 1978 vrijwilliger was. Hij hield zich onder andere bezig met het coördineren van het ophalen van het oud papier, het verzorgen van de rijschema's voor de jeugdteams, het verzorgen van de ledenlijsten en het clubblad van de vereniging en het verrichten van onderhouds- en schoonmaakklussen op het sportcomplex. Ook was De Graaff van 1982 tot 1994 voorzitter van TOP. Onder zijn leiding werd de uitbreiding van het toenmalige clubhuis gerealiseerd en groeiden de verschillende commissies waaruit de vereniging bestond uit tot zelfsturende teams. De kroon op zijn werk was het op de kaart zetten van de vereniging bij de gemeente en het vrijmaken van de weg naar het nieuwe sportcomplex, waar TOP sinds 1997 gebruik van maakt.

Tennis en VVE

Naast korfbal biedt TOP ook tennisfaciliteiten, op de kunstgras velden, op de momenten dat er geen korfbal wordt gespeeld. De Graaff heeft in 1997 na de verhuizing naar de nieuwe locatie de tenniscommissie opgezet en vorm gegeven. "U heeft uw hart gegeven aan de vereniging," typeerde burgemeester Breuer de inspanningen van De Graaff. "Met uw inzet heeft u de club op de kaart gezet." Naast zijn activiteiten voor TOP is de decorandus bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren van de Sassemerhof, waar hij sinds 2002 woont.

Verrast

De Graaff is er na afloop nog een beetje beduusd van. "Ik ben totaal verrast," spreekt hij dankbaar. Niet veel later komt de oranjebitter tevoorschijn, en proost hij samen met zijn vrouw Nel en de hele familie op de bijzondere verjaardag.