Alexandra, Mariëlle en Tom voor hun Julianalaan Clubhuis. | Foto: MV
Alexandra, Mariëlle en Tom voor hun Julianalaan Clubhuis. | Foto: MV Foto:

Vakantie in eigen (houten) dorp

Sassenheim n De 26ste editie van Kinderstad Sassenheim is maandag van start gegaan. Tot en met vrijdag wordt gebouwd op het ijsbaanterrein aan de Kagerweide.

In de hut met het huisnummer 29 zit Ronald van Ruiten even een paar tellen op een stoel. Lang kan hij niet van de rust genieten. Of er al gevoetbald mag worden, vraagt een jongetje. Ronald moet hem nog even teleurstellen. Niet veel later de volgende vraag: 'Waar zijn de stiften?'. Het is een drukke week voor de voorzitter, die samen met nog zes vrijwilligers ervoor zorgt dat ook deze editie van Kinderstad op rolletjes verloopt. In totaal doen 124 kinderen mee, hetzelfde aantal als vorig jaar. Zij zijn vanaf maandag aan het bouwen, al moesten ze vanwege het onweer eerder stoppen. Op dinsdag is er echter een heerlijk zonnetje, en krijgen de hutten steeds meer vorm.

Mariëlle (7) is druk bezig op de eerste verdieping van het 'Julianalaan Clubhuis'. Gericht mikt ze met de hamer op de kop van de spijker. Tom (7) vertelt ondertussen trots waar hij allemaal aan heeft gewerkt. "Vanmorgen hebben we de trap gemaakt, en ook met het dak heb ik meegeholpen." Samen met Alexandra eten ze even snel wat, voordat ze weer doorgaan. Het is voor het eerst dat meedoen, maar leuk vinden ze het zeker. "Volgend jaar weer, en dan wil ik zoiets bouwen," wijst Tom naar een net iets hogere hut. Het is voor voorzitter Van Ruiten typisch Kinderstad: "De vrijheid van de kinderen. Ze kunnen lekker hun gang gaan, al houden wij en alle ouders, opa's en oma's ze natuurlijk wel in de gaten. De kinderen bouwen met een doel, waar ze echt samen aan werken. Dat is fantastisch om te zien."

Nog tot en met vrijdag wordt gebouwd in Kinderstad. Op woensdag en donderdag mogen de kinderen in hun eigen gebouwde winkels spullen verkopen. Sigrid (6) vertelt trots over de glijbaan bij haar hut. Ze weet al wat ze gaat verkopen: "Armbandjes en tatoeages!". Het hout, dat de organisatie krijgt van verschillende bedrijven uit Sassenheim, gaat na vrijdag door naar Warmi in Warmond. Daar is volgende week de huttenbouw. En ook in Voorhout wordt volgende week getimmerd en gezaagd tijdens de VET, de Vakantie Evenementen Teylingen. Die is deze week ook al van start gegaan met allerlei activiteiten. In de tweede week bouwen ze in Voorhout ook hun eigen houten stad.