Charlotte van der Plas trad in februari op tijdens het Kruikenfestival in Tilburg. | Foto: pr./Marcel van den Broek
Charlotte van der Plas trad in februari op tijdens het Kruikenfestival in Tilburg. | Foto: pr./Marcel van den Broek Foto: pr./Marcel van den Broek

Zangtalent Charlotte van der Plas op weg naar Royal Academy in Londen

n 'Ik wil een vakvrouw worden'

Regio n De eerste succesvolle schreden in de wereld van de musicals heeft de Valkenburgse Charlotte van der Plas (23) al gezet. Het was een aanzet om haar doel te bereiken en dat is schitteren in een musical. Om een vervolgstap te zetten op haar ingeslagen weg wil zij een jaar naar Londen om zich tussen collega's uit de hele wereld verder in het vak te ontwikkelen. The Royal Academy of Music in Londen, afdeling Musical Theatre (master), neemt per jaar 30 talenten aan en Charlotte is na veel audities in Londen daar aangenomen. Daar is echter wel geld voor nodig.

Door Piet van Kampen

Charlotte werd op jeugdige leeftijd al geïnspireerd door haar moeder Inge die piano en orgel speelde en in een band zat. "Ik zong thuis al mee met mijn moeder." Charlotte ging studeren op het Adelbert College in Wassenaar. "Eigenlijk wilde ik arts worden,"' zegt ze. "Ik focuste mij op zingen." Op haar vijftiende deed ze mee in de theatergroep op de school en dat betekende het begin wat mogelijk een mooie carrière kan gaan worden.

Hogeschool voor de Kunsten

Het jeugdige talent werd aangenomen om in Tilburg de studie Muziektheater aan Fontys, de Hogeschool voor de Kunsten te gaan studeren. Vier jaar lang stortte zij zich er vol passie in. "Van de 550 aanmeldingen die er elk jaar zijn, worden er per jaar maar tien aangenomen. Daar hoorde ik in 2014 bij," vertelt Charlotte trots. "Zonder zangles ben ik de eerste audities in gegaan, dus dat was wel heel bijzonder."

Het was enkele ingewijden niet ontgaan dat er toekomst in deze jongedame zat. Zij werd in februari van dit jaar uitgenodigd om in Tilburg tijdens het Kruikenconcert te komen zingen, een muzikaal festijn waar onder andere ook Guus Meeuwis en Karin Bloemen optraden. "Ik was onbevangen en het ging heel goed," blikt zij meer dan voldaan terug op de eerste kennismaking met het grote publiek.

'Het was te gek om zelf een muziektheaterstuk te maken'

DeLaMar theater

Zoals elke student aan het eind van een leerperiode examen moet afleggen of een scriptie dient te maken, was het voor Charlotte een uitdaging om een voorstelling te maken. Op 22 mei van dit jaar werd 'Duet for One' opgevoerd. "Ik heb diverse theaterteksten bij elkaar gezocht, vertaald, de regisseur zelf gekozen, de muziek erbij gezocht en het lichtplan gemaakt. Het was mijn eindexamen waar ik Cum Laude voor ben geslaagd. Het was te gek om zelf een muziektheaterstuk te maken," lacht zij breeduit. Het publiek in het theater was enthousiast.

In juni en juli mocht Charlotte, na auditie te hebben gedaan, spelen in de musical 'The Bridges of Madison County' in het DeLaMar theater in Amsterdam met onder andere Lone van Roosendaal, Ad Knippels, Annick Boer en René van Kooten

Geld voor Londen

Op woensdag 22 augustus geeft Charlotte een concert 'Musicals Brings You Hope and Friends' in het theater Ins Blau aan de Haagweg in Leiden. Veel gerenommeerde landelijke musicalsterren spelen er in mee. De tickets kosten 19,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterinsblau.nl.

De opbrengst is voor haar een eerste aanzet om de 35.000 euro bij elkaar te krijgen om de kosten voor een jaar studie en verblijf in Londen te dekken. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft al een steentje bijgedragen. Het aanstormde talent kan nog wat sponsoring gebruiken om haar dromen waar te maken. Zij heeft een dijk van een stem, straalt passie uit en droomt van mooie carrière zoals haar grote voorbeeld Simone Kleinsma. Lezers die Charlotte een financieel steuntje in de rug willen geven, kunnen een e-mail sturen naar cjnvanderplas@gmail.com.