“Een Spanjaard in gesprek met een Fransman”, zegt Wim Visch en noteert de gemaakte verbinding. | Foto Wil van Elk
“Een Spanjaard in gesprek met een Fransman”, zegt Wim Visch en noteert de gemaakte verbinding. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

'Ongeveer de helft van de landcodes ken ik uit mijn hoofd'

n Zendamateur Wim Visch vertelt over zijn hobby

Regio n Defensie heeft de bunker aan de Kwaaklaan in Oegstgeest al lang niet meer in gebruik als verbindingsknooppunt, maar verbindingen worden er nog steeds gemaakt. Zendamateurs hebben er een fantastisch onderkomen gevonden, volgens de gastvrije Wim Visch die enthousiast vertelt over wat er allemaal gebeurt bij de voormalige verbindingsbunker.

Door Wil van Elk

Met een grote zendmast pal naast de bunker, verwacht je dat de zendamateurs er volop gebruik van maken. Toch worden de meeste verbindingen gemaakt met kortegolf-antennes die op de bunker zijn geplaatst. Binnenkort worden er twee nieuwe combi-antennes voor 140-450 MHz in de mast geplaatst. Sassenheimer Wim Visch vertelt enthousiast over zijn hobby. "Ongeveer de helft van de landen-identificatiecodes ken ik uit mijn hoofd", wijzend op een wereldkaart die in het onderkomen van de zendamateurs aan de muur hangt. Ondertussen draait hij aan de afstemknop van een ontvanger en bewijst het met: "Die komt uit Spanje. O, hij is in gesprek met iemand uit Frankrijk". Hij vertelt verder over de inzet van de zendamateurs die zelf de ruimte onder de mast hebben opgeknapt en opnieuw hebben ingedeeld. "Over een aantal maanden krijgen we de bovenverdieping in de bunker tot onze beschikking."

De voormalige chauffeur-radiotelefonist, in zijn diensttijd bij Defensie, heeft zijn wereldse contacten niet alleen via de ether opgedaan. "Mijn vrouw en ik hebben veel gereisd. Ik kan een boek vol kletsen", vertelt hij honderduit. "De apparatuur van onze vereniging stond voorheen bij ons in de jachthaven Fort Marina in Warmond. Door een grote brand in 2010 is dat verloren gegaan. Met 'sprokkelgeld' – giften met ANBI-regels – hebben we het weer kunnen opbouwen, maar we moeten nog véél méér hebben!"

De zendamateurs zijn meer dan alleen een clubje techneuten. "We hebben een zendlicentie die door examens is verkregen en door de overheid is afgegeven. We hebben individuele roepletters ter identificatie van het station die voor Nederland zijn vastgesteld en beginnen met PA tot en met PI. In 2004 is de stichting Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) opgericht en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft het in 2007 erkend als noodhulpdienst op het gebied van radiocommunicatie. Het DARES Landelijk Crisiscentrum (DLCC) in Oegstgeest heeft de roepnaam PI9D gekregen. We hebben een convenant met de veiligheidsregio en kunnen worden ingezet voor het maken van verbindingen als andere systemen zijn uitgevallen, zoals Internet en het stroomnet, en bij natuurrampen. Wij werken nauw samen met het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC), de veiligheidsregio's en overheidsdiensten."

Met de huisvesting van de zendamateurs in de bunker aan de Kwaaklaan, krijgt het complex weer een beetje de oude functie van de Koude Oorlog. Maar dan minder geheimzinnig, want Wim Visch legt graag aan iedereen uit wat ze daar doen. "Van het consortium dat de bunker gaat gebruiken als datacentrum, kunnen wij op de bovenverdieping van de bunker ons eigen 'crisiscentrum' inrichten. Hier onder de antennemast hebben we nu ook al een prachtig onderkomen waar we met zes amateurs een werkplaats hebben. Wel zijn we straks in de bunker nog een jaartje bezig om alles op orde te krijgen, zeker met die metersdikke muren van de bunker waar we de kabels niet zomaar doorheen krijgen."


KBO organiseert vierkamp klaverjassen

Sassenheim n Jaarlijks organiseren de seniorenbonden van KBO Sassenheim, Voorhout, Warmond, Noordwijkerhout en de Zilk de competitie Vierkamp Klaverjassen. Op vrijdag 24 augustus is de eerste ronde, die wordt gespeeld bij Grand Café Graaf Jan (Jan van Brabantweg 3) in Sassenheim. Er worden vier rondes gespeeld met tussendoor koffie en/of een drankje en een lunch. Deelnemers wordt gevraagd om 9.45 uur aanwezig te zijn. Deelname kost 15 euro, dat is inclusief twee kopjes koffie, twee consumpties en een lunch. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Aanmelden vooraf is verplicht en kan bij Bert van den Nouwland via 0252-864572. De andere drie wedstrijden worden in de andere dorpen en gemeenten gespeeld.

Afbeelding