Afbeelding
Foto:

Een bijzonder kijkje achter de schermen

Voorhout n Het is een komen en gaan op de 'Jac', zoals de Jacoba van Beierenweg ook wel wordt genoemd onder de daar gevestigde ondernemers. Zij hebben op zaterdag 11 augustus de deuren opengezet voor het publiek tijdens Bollenstreek in Bedrijf.

De 27ste editie van Bollenstreek in Bedrijf trok een recordaantal bezoekers, denkt de organisatie, bestaande uit de KAVB Bollenstreek en LTO Noord. Het is de hele middag een komen en gaan bij de zeven bedrijven die meedoen met de agrarische open dag. "Zo kunnen we laten zien wat we doen," zegt Niels Vester, directeur en de vierde generatie Vester in het familiebedrijf C.J.M. Vester B.V.. Het bloembollenexportbedrijf zit sinds 1901 aan de Jacoba van Beierenweg. "Veel mensen vinden het leuk om een kijkje te komen nemen. Ze zeggen ook: ik ben hier heel vaak langsgereden, maar wist nooit dat het bedrijf er zo uit zou zien. Ik denk dat dat voor veel deelnemende bedrijven geldt."

'Wat kunnen we laten zien?'

Aan de overkant op nummer 128C merken ze hetzelfde, zegt Edward Maasdijk. De manager van GMN ontvangt al de hele middag bezoekers. Het parkeerterrein van het familiebedrijf -na een fusie van de bedrijven van de families Van Gent van der Meer en Nuyens heet het GMN- staat vol met fietsen. "We vroegen ons van te voren af of mensen wel interesse hadden om te komen kijken, want wat kunnen we laten zien? We zijn teeltadviseurs en gespecialiseerd in gewasbescherming, dus dat gebeurt vooral buiten de deur. Wij gaan het land op, langs bij onze klanten."

Het team van GMN heeft nagedacht over wat interessant kan zijn voor het publiek. Ieder kwartier is er een rondleiding in het bedrijf, waarin onder andere uitleg wordt gegeven over de veiligheidsmaatregelen die GMN neemt. Maasdijk: "We hebben natuurlijk een opslag voor de gewasbescherming. Dat is aan allerlei regels en eisen verbonden. We hebben alle vergunningen daarvoor. Deze open dag is wel onze kans om aan bijvoorbeeld buurtbewoners te laten zien dat we het goed geregeld hebben."

Nieuwe inrit aan Bollendreef

Daarnaast kunnen direct omwonenden ook informatie inwinnen over het plan van GMN om de in- en uitrit van het bedrijf te verplaatsen van de Jacoba van Beierenweg naar de Bollendreef. "We hebben nog geen aanvraag ingediend, maar zijn er wel over in gesprek met de gemeente." Maasdijk hoopt het plan in voorjaar van 2019 te kunnen uitvoeren.

Kriebels

Ondertussen kijken in het bedrijf van Vester meneer en mevrouw Philippo aandachtig rond. Ze zijn niet zozeer nieuwsgierig naar hoe alles werkt, want ze weten hoe het eraan toegaat in het bollenvak. "Samen met mijn broer heb ik jarenlang een bollenbedrijf in Hillegom gehad," vertelt de 83-jarige Philippo enthousiast. "Vanaf mijn vijftiende jaar werkte ik in het bedrijf, dat eerst van mijn vader was." Philippo kijkt met belangstelling naar de bollen in de schuur van Vester. "Ik heb toch even gekeken of er een koppie zwart was bij de muscari's (druifhyacint, red.)," lacht hij. "Dat zit er dan toch in als je zo rondloopt. Ergens kriebelt het dan wel."

Niels Vester is blij dat hij heeft meegedaan aan Bollenstreek in Bedrijf. "We hebben natuurlijk prachtige bollenvelden in Voorhout. Dat is ook wat inwoners zien. Maar wat voor andere bedrijven geldt, is ook bij ons het geval: achter de muren gebeurt nog veel meer. Wij zijn een exportbedrijf, daar komen weer andere dingen bij kijken. Je ziet het: veel mensen zijn daar ook nieuwsgierig naar!".