Cursus 'Maak je eigen fotoboek' in de bibliotheek

Sassenheim n De cursus 'Maak je eigen fotoboek' start op maandag 3 september in de bibliotheek (Kerklaan 42). Tijdens deze cursus leren deelnemers in twee lessen hoe zij zelf een fotoboek met Albelli kunnen maken. Deze cursus wordt gegeven door vrijwilligers van Seniorweb. Met slechts zes deelnemers is er voldoende ruimte voor aandacht en vragen.

In twee lessen leren deelnemers op hun eigen laptop de basishandelingen om een fotoboek met tekst te kunnen maken. Bijvoorbeeld foto's toevoegen, verplaatsen en van grootte veranderen en tekst toevoegen en opmaken. Maar ook het verfraaien van een boek door het toevoegen van achtergronden en het gebruiken van sjablonen komt aan bod.

Kosten en aanmelden

De twee cursusdagen zijn op maandag 3 en 10 september, van 14.15 tot 16.15 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42). De kosten bedragen 10 euro voor leden van de bibliotheek en Seniorweb. Niet-leden betalen 20 euro. De kaarten zijn online te koop via www.bibliotheekbollenstreek.nl, maar ook in de vestigingen van de bibliotheek. Deelnemers wordt gevraagd hun eigen laptop mee te nemen.


Leesgroepen over kunst en filosofie van start

Sassenheim n Geïnteresseerden in kunst, de geschiedenis en de beleving ervan, kunnen op dinsdag 11 september om 13.30 uur kennismaken met het idee van 'leesgroepen kunstgeschiedenis'. De informatiebijeenkomst is een initiatief van Boekhandel Wagner (Hoofdstraat 181) in samenwerking met de landelijke organisatie Senia. Deze stichting brengt mensen met eenzelfde culturele interesse bij elkaar, in dit geval is dat beeldende kunst. Leesgroepen over dit onderwerp verdiepen zich aan de hand van een boek in een schilder, beeldhouwer, een bepaalde stroming of periode in de geschiedenis.

De leesgroepen bestaan uit zes tot acht personen. Senia levert het studie- en discussiemateriaal aan de hand van het boek en afbeeldingen op internet. Het boek lenen of kopen de deelnemers zelf. De groep kan daarna zelf beslissen om naar een bepaalde tentoonstelling te gaan. Voorbeelden op de boekenlijst zijn het boek van Will Gompertz - Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is, en van Geert Mak - Het stadspaleis, over het paleis op de Dam.

Filosofie

Veel mensen willen zich verdiepen in filosofie en de achtergrond van maatschappelijke kwesties. Een manier om dat te doen is via leesgroepen. Leesgroepen van Senia maken een keuze uit een boekenlijst, en bespreken elke zeven tot acht weken een boek aan de hand van door deskundigen opgestelde discussievragen. Door deze vragenlijst is een boeiend gesprek gegarandeerd zonder dat de discussie verzandt. De discussievragen, ook wel leeswijzers genoemd, vervangen een vaste docent of gespreksleider.

De informatiebijeenkomst over de leesgroep filosofie is ook op dinsdag 11 september, maar dan al om 10.30 uur, en wordt ook gehouden in de boekhandel.

Deelname aan een leesgroep kost 35 euro per persoon per seizoen. Belangstellenden voor de informatiebijeenkomsten kunnen zich aanmelden in de boekhandel, via bkhwagner@planet.nl of bij Stichting Senia: info@senia.nl, of door te bellen met 0570-562656. Meer informatie over de programma's staat op www.senia.nl.