Autocoureur Niels Langeveld piekt op zijn thuiscircuit en gaat aan de leiding in het algemeen klassement. | Foto: pr.
Autocoureur Niels Langeveld piekt op zijn thuiscircuit en gaat aan de leiding in het algemeen klassement. | Foto: pr. Foto: pr.

Niels Langeveld grijpt op Zandvoort de macht in TCR Germany

Sassenheim n Niels Langeveld heeft met groot machtsvertoon op circuit Zandvoort de leiding in de ADAC TCR Germany overgenomen. In beide kwalificaties was de racing one-coureur in zijn Audi RS3 LMS de snelste man op het circuit in de Nederlandse duinen. De eerste race won Langeveld vanaf poleposition met overmacht en in de tweede race reed de Sassenheimer vanaf de tiende startpositie naar het podium. "Wat een weekend, werkelijk fantastisch, alles klopte", straalt de nieuwe leider in het sterke ADAC TCR Germany kampioenschap.

Met een achterstand van nog maar tien punten op kampioenschapleider Harald Proczyk wist Niels Langeveld dat het op Circuit Zandvoort zou moeten gebeuren. Op zijn thuiscircuit presteert de Sassenheimer altijd uitstekend, ook vorig jaar was de racing one-coureur in zijn Audi de snelste rijder en kwam in beide races als eerste over de finish. Maar alles moet kloppen besefte Langeveld, die vorig jaar door een tijdstraf de zege in de eerste race verloor. Daarom zorgden hij en zijn team dat alle voorbereidingen optimaal waren, werd er het hele weekend niets aan het toeval overgelaten en werd er uiterst geconcentreerd gewerkt.

Bij de eerste kwalificatiesessie op zaterdagochtend deelde Langeveld zijn concurrenten de eerste tik uit. Hij reed de snelste tijd en ging met groot vertrouwen naar de tweede sessie die de startopstellingen voor beide races zouden bepalen. In zijn tweede ronde reed de Sassenheimer een supertijd van 1:45.892 en die bleek voor de concurrentie bij lange na niet te verbeteren. Met de punten voor de poleposition voor de eerste race verkleinde Langeveld zijn achterstand op Proczyk tot slechts acht punten. Het betekende echter ook dat hij de tweede race als tiende, en dus achter zijn titelconcurrent zou moeten starten en dat is in dit sterke veld een zware opgave.

Perfecte start

Een perfecte start van de eerste race op zaterdagmiddag gaf Langeveld al direct een kleine voorsprong op de nummer twee Antti Buri. Een startcrash in het achterveld bracht de safetycar echter in de baan en dus moest de racing one-rijder het even later opnieuw proberen. Dat lukte uitstekend, want nog voor de Fin het verwachtte ging Langeveld op het gas en bij de eerste doorkomst had hij alweer een voorsprong van ruim een seconde. Ronde na ronde bouwde Langeveld zijn voorsprong uit om na 17 ronden zes seconden voor Antti Buri de race te winnen. Proczyk werd derde, waardoor de stand in het kampioenschap nu precies gelijk was.

Starten vanaf een tiende positie is erg lastig, omdat je direct in het gedrang komt en een touché al snel kan gebeuren. Voor Langeveld was het dan ook vooral zaak om de in tweede race op zondagmorgen de eerste ronde heelhuids door te komen. Bijna werd hij door een andere rijder de pitmuur ingedrukt, maar de Sassenheimer wist dit ternauwernood te voorkomen. Met een sterke actie wist hij in de Hans Ernstbocht Antti Buri te passeren en al snel pakte hij zelfs de achtste positie. Proczyk reed nu voor hem en Langeveld besefte dat dit een cruciaal moment in de wedstrijd én de titelstrijd was. Met een werkelijk fantastische actie passeerde de racing-one Audi bij het aanremmen van de Mastersbocht de Opel van Proczyk en nu wist Langeveld dat hij daarmee de leiding in het kampioenschap in handen had.

Inhaalrace

Zijn snelheid en zelfvertrouwen waren zo groot dat hij nog enkele concurrenten passeerde en zelfs de derde plaats in handen kreeg. Zijn inhaalrace had echter veel van de banden gevergd en hoewel Langeveld nog wel op de bumper van de nummer twee wist te komen, kon hij niet meer aanvallen. Maar de derde podiumplek was iets waarvoor de nieuwe leider vooraf getekend zou hebben, zeker gezien het feit dat Proczyk als zesde over de finish kwam. "Wat heeft mijn team een fantastische auto neergezet, het ging het hele weekend werkelijk fantastisch. Ik ben mijn coach Herman de Jager en mijn team ontzettend dankbaar en ga er alles aan doen om de titel in de TCR Germany veilig te stellen", is Langeveld terecht euforisch.

Met nog twee evenementen te gaan heeft Langeveld nu een voorsprong van negen punten. De volgende twee races worden gereden op de Sachsenring in Duitsland. Gezien de blakende vorm waarin zowel Langeveld als zijn Audi verkeren, ziet de nieuwe kampioenschapleider deze races met vertrouwen tegemoet.

Afbeelding