Veel ouders en kinderen bezoeken speeltuin Bijdorp tijdens de actiedag voor oma Gerry. | Foto:MV
Veel ouders en kinderen bezoeken speeltuin Bijdorp tijdens de actiedag voor oma Gerry. | Foto:MV Foto: Marieke Voorn

Actiedag voor oma Gerry groot succes

n 'Het is heel dubbel, want je wilt niet dat het voor jou is'

Sassenheim/Lisse n Oma Gerry van Amersfoort zit in de laatste fase van haar leven, maar heeft nog wel één wens: samen met haar kinderen en kleinkinderen naar Disneyland Parijs. Om dat mogelijk te maken, organiseerden haar dochters op zondag 19 augustus een actiedag in Speeltuin Bijdorp.

Vrolijke muziek klinkt uit de speakers. Met geschminkte gezichten rennen de kinderen rond en doen mee aan verschillende activiteiten. Het is een dubbel gevoel, zegt Joan Zwanenburg, dochter van Gerry. Ze heeft de actiedag voor haar moeder opgezet, samen met haar twee zussen Sandra en Suzanne. De kinderen en keinkinderen dragen een speciaal shirt. 'Team oma' staat er op. Gerry is al tientallen jaren aan het vechten tegen kanker, vertelt Joan. "Op haar 32ste kreeg ze voor de eerste keer borstkanker. Na vijf jaar en vele ziekenhuisbezoeken verder, is het jaren goed gegaan. Elf jaar geleden kreeg ze opnieuw borstkanker. Sinds vorig jaar zit het ook in haar andere borst en is het uitgezaaid naar haar longen. Na al die jaren ziek-zijn is vooral haar lijf nu op. Eén verkoudheid kan fataal zijn."

Om toch naar Disney te kunnen, is de hulp van Dreams4You nodig. Deze stichting regelt de hele reis, vertelt Joan. Daarvoor zijn flink wat medische voorzorgmaatregelen nodig. Om de reis te kunnen bekostigen, bedacht ze de actiedag. Na een berichtje op Facebook, kreeg ze het aanbod van bestuurslid Andrea Rijkswijk, om de speeltuin daarvoor in te zetten. Bijdorp combineert ieder jaar de eigen open dag met een goed doel. "We zijn gaan organiseren, maar hadden geen idee hoeveel mensen zouden komen. Dat vond ik vanmorgen ook best spannend. Straks komt er niemand!". Het tegenovergestelde is echter waar; de speeltuin is volgestroomd met ouders en kinderen. Voor een euro kan er geschminkt worden, de glittertatoeages zijn populair. Ondernemers werken belangeloos mee. "Het is hartverwarmend," slikt Joan haar tranen weg.

Zij genieten, dus ik ook

Gerry bekijkt het allemaal vanaf de zijkant. "Heel moeilijk," antwoordt ze op de vraag hoe ze het vindt dat er speciaal voor haar wens een actiedag is georganiseerd. "Ze doen dit voor mij en daar ben ik mijn drie fantastische dochters heel dankbaar voor. Maar het is wel heel dubbel. Het liefst wil je dit natuurlijk niet, en bovendien ben ik altijd gewend om te helpen. Ik was vrijwilliger bij de Zevensprong en de Willibrordus parochie. Dat het nu over mij gaat, daar denk ik maar even niet aan. En als ik kijk naar mijn kleinkinderen die daar staan te dansen, dan geniet ik ook volop. Zij hebben het naar hun zin en ik daardoor ook."

Na afloop is de eindstand bekend gemaakt. Met ruim 2.200 euro kan oma Gerry met haar vijf kleinkinderen en de rest van de familie naar Disney. In september moet dat gaan gebeuren. Nog een keer genieten als gezin. Iedereen die in de speeltuin is geweest, gunt het ze van harte.

Meer foto's op www.deteylinger.nl.