Afbeelding
Foto: Arjen Vervoort

'Heel jammer dat het de laatste keer is'

Warmond n Veel mensen hadden er wel oren naar: nog één keer vijf kilometer lang door de modder baggeren. De vijfentwintigste en laatste Poldercross trok op vrijdag 24 augustus rond de 400 deelnemers naar de Veerpolder.

Kapot komen ze over de streep. Grote mannen en frêle dames. Kinderen gaan met een glimlach van oor tot oor op de foto voor in het plakboek. Compleet zwart zijn ze, op hun witte tanden na. Veel deelnemers zijn afgekomen op het jaarlijks spektakel, georganiseerd door de Warmondse IJsclub. Voor veel van hen is het feit dat het de laatste is, doorslaggevend. Emmy (14) uit Lisse wilde bijvoorbeeld al jaren de vijf kilometer voor volwassenen meedoen. Maar ze moest wachten tot dit jaar. "Ze zag haar broer iedere keer meedoen, maar was zelf al die tijd nog te jong. Dit jaar mocht ze eindelijk, dus dan zijn we erbij," lacht vader Jaco. Emmy staat naast hem en straalt door de dikke modderlaag op haar huid heen. Ze vond het heel leuk, zegt ze. "Vooral de sloten in. Daar word je zo lekker vies van."

Speaker Theo Vergeer vangt bij de finish ondertussen de ene na de andere deelnemer op met vragen en bemoedigende woorden. Veel van hen trekken daarna nog een sprintje naar de zijkant van het terrein, waar de brandweer Warmond de deelnemers van de ergste bagger ontdoet. Daarna kan iedereen snel onder de warme douche stappen. De meeste kleding verdwijnt in de vuilnisbakken: sokken die stijf staan van de modder worden resoluut in de bak gegooid.

Leuk na de eerste sloot

Ook Annic uit Leiden heeft genoten. Ze deed voor het eerst mee, samen met haar vriend Stan, die uit Warmond komt. "Het is zo jammer dat het de laatste is. Als we hadden geweten dat het zo leuk was, hadden we vaker meegedaan!". Ineke van Kempen weet hoe dat is, want zij liep de Poldercross veel vaker. "Hoeveel keer precies weet ik niet. Wel dat ik een keer derde ben geworden," knipoogt ze. Ze staat gedoucht en in schone kleding langs het parcours. "Ik vond het zwaarder dan andere jaren. De sloten leken dieper, de kanten wat steiler." Toch heeft ze weer genoten, al is dat voor de start anders. "De hele dag denk ik dan: 'Waarom heb ik me ook alweer aangemeld?'. Maar als je eenmaal die eerste sloot door bent, dan wordt het leuk!."

Laatste winnaars

Voor de laatste keer worden 's avonds de prijzen uitgereikt. Bij de heren gaat de eerste prijs naar Johan Prins, Kees Heemskerk wordt tweede en Sid Tanja derde. Bij de vrouwen is de eerste prijs voor Joëlle Langeveld, Daphne Groen in 't Woud eindigt als tweede, Rianne Heemskerk is de derde die over de streep komt. In de categorieen Veteranen Heren en Dames gaan de gouden medailles naar Martin Kerkvliet en Paula Warmderdam. Zilver is er voor Kurt Wubben en Marjolein Dam. Huub Nijs en Marissa Scherptong Engbers maken de podia compleet. Bij de jeugd tot 14 jaar zijn de winnaars ook maar wat trots op hun prijzen. Rens Vergeer is de eerste jongen die over de streep komt. Bram Verloop en Koen van Zwienen worden respectievelijk tweede en derde. Bij de meisjes is het goud voor Mara Vergeer, zilver voor Eefke Gerritsma en brons Anne-Lynn Westerik.

Volgend jaar weer

Maarten van der Voort, woonachtig in Sassenheim, maar geboren in Warmond, staat nog uit te hijgen na zijn laatste Poldercross. Hij deed voor de derde keer mee, maar komt niet minder zwart over de finish. "Het is ieder jaar een feestje. Het is onwijs jammer dat ze stoppen, maar ik las dat er een nieuwe activiteit voor terugkomt. Dat is mooi, want ook dan doe ik weer mee!".

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding