Opening in 1973 na de herinrichting van de Centra Markt van den Berg aan de Herenstraat 46. | Foto: archief HKV
Opening in 1973 na de herinrichting van de Centra Markt van den Berg aan de Herenstraat 46. | Foto: archief HKV Foto: archief HKV

Het levensverhaal van 'knorst' Leo van den Berg

Voorhout n De 91-jarige Leo van den Berg komt uit een echte 'knorstenfamilie'. Maar wat is dat eigenlijk? In het blad Dwars OP 63 van de Historische Kring Voorhout (HKV) is het verhaal te lezen.

Een knors betekent eigenlijk koudslachter, vilder, slachter van ongekeurd vlees. Onder de vele slagers die het geslacht Van den Berg heeft voortgebracht, zijn namelijk ook enkele clandestiene slagers (voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog) en noodslachters geweest. In een noodslachtplaats worden verongelukte dieren en slachtafval verwerkt. In de volksmond gebruiken we echter voor een slager het woord knorst.

Leo is geboren in Het Engelsche Bosch aan de Jacoba van Beierenweg op de hoek van de Engelselaan, waar zijn vader Piet bij grootvader Gerrit in de slagerij werkt. Als vader Piet in 1931 een slagerij in Noordwijk kan overnemen, brengt Leo zijn jeugd verder in Noordwijk door. Maar in 1950 keert hij als zelfstandig slager/slachter terug naar de hoek van de Engelselaan in Voorhout. In 1955 trouwt Leo met Dora Koster en zij krijgen drie zonen. Als Dora in 1963 plotseling overlijdt, wordt Leo met zijn zaak en gezin geholpen door zijn broers en zussen, tot hij hertrouwt met Janke Viehoff, met wie hij nog twee kinderen krijgt.

In 1967 opent Leo aan de Herenstraat 46 een Centra-supermarkt met daarin een ambachtelijke slagerij, een vers-broodafdeling en later in 1978 ook een viswinkel. Samen met Jan Noordermeer, die op nummer 48 een interieurwinkel opent, heeft hij op de hoek met de Knip een gebouw ontwikkeld met drie winkels en woningen erboven. Het winkelpand met woonhuis aan het Engelsche Bosch wordt vanaf 1967 verhuurd aan poelier Klaas Slobbe. In 1994 wordt het verkocht aan Jaap en Pleun Bax, die er een curiosawinkel van maken. Vandaar dat er nog steeds Curiosa op de gevel staat.

In 1979 wordt Herenstraat 46 weer verbouwd en gaat Leo terug naar de oorspronkelijke ambachtelijke slagerij. Dit combineert hij met een kleine veehouderij. In 1989 neemt zijn jongste zoon Rob de zaak van hem over. Met zo'n 35 koeien fokken ze hun eigen veestapel. Leo blijft tot zijn 80e slachten, uitbenen en helpen aan de toonbank. Daarna is hij Rob blijven helpen met het boeren, dat wil zeggen de koeien voeren, uitmesten, en ook met de winkeladministratie, wat hij op zijn 91e nog steeds dagelijks doet.