John Verbeek, Roel Brokking en Jan Karstens zetten zich opnieuw in voor het behoud van Warmonds erfgoed.
John Verbeek, Roel Brokking en Jan Karstens zetten zich opnieuw in voor het behoud van Warmonds erfgoed. Foto:

'Kerkelijk erfgoed behouden voor volgende generaties'

n Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond

Warmond n De restauratie van het Lohman-orgel zette het eigenlijk in gang. Niet alleen het monument ín de Protestantse kerk moet behouden blijven, ook de monumenten buiten de kerkmuren moeten veilig gesteld worden voor de toekomst. John Verbeek, Jan Karstens en Roel Brokking vormen samen het bestuur van Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond, een nieuwe stichting die met vrienden wil zorgen voor de financiële zekerheid voor restauratie en behoud van Warmonds kerkelijke monumenten. Op zondag 9 september om 16.00 uur is de officiele presentatie in de kerk aan de Herenweg 82.

"Het is voor John en voor mij uiteindelijk een kleine siësta geworden." Secretaris Jan Karstens moet lachen om zijn opmerking. Voorzitter John Verbeek knikt. "We hebben inderdaad eerst een jaar uitgeblazen na de restauratie van het orgel. Toen kwam de vraag op tafel voor de stichting. Daar zijn we toen weer ingestapt."

Niet naar de kerk

Het had veel voeten in de aarde. Niet zozeer de oprichting van de stichting, maar wel de naam. Verbeek: "Het is een lange naam, maar we hebben er dan ook lang over nagedacht. We wilden een aantal aspecten erin verwerken, om duidelijk te maken waar de stichting voor is". Karstens: "We willen het breder trekken. Niet alleen aandacht vragen in de kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. Daarom kiezen we voor Kerkelijk Erfgoed Warmond. Het zijn monumentale gebouwen, waar mensen buiten de kerk om ook interesse in hebben. En ook graag willen dat ze in stand gehouden worden."

Pastorie en ommuring

De stichting gaat zich inzetten om financiële middelen te genereren voor restauratie en behoud van het kerkgebouw, met daarin het interview en het Lohman-orgel. Maar onder het kerkelijk erfgoed vallen nog meer rijksmonumenten: ook de monumentale graven in de ruïne kerk, naast landgoed Oostergeest, de ommuring van de begraafplaats bij de Oude Toren en de voormalig kosterswoning staan op die lijst. Net als de Roekenhof, de pastorie naast de kerk. De Oude Toren en de ruïne zijn ook rijksmonument, maar eigendom van de gemeente Teylingen (voorheen van de gemeente Warmond). Die is verantwoordelijk voor het onderhoud van dat erfgoed, de Protestantse kerk voor alle andere genoemde monumenten.

Buffer

Aan dat onderhoud hangt een prijskaartje. Daar is de stichting voor opgericht. Verbeek: "In deze tijd, met een terugtrekkende overheid en minder subsidies, kunnen die kosten niet meer uit door een kleine kerkelijke gemeente worden opgebracht. Dat gaat gewoon niet." De stichting staat formeel los van de kerkelijke organisatie, maar werkzaamheden en acties gaan altijd in overleg met de kerkrentmeesters. Karstens: "Het kerkelijk erfgoed in Warmond wil je graag in stand houden om door te geven aan volgende generaties. Wat we niet graag zouden willen, is dat waar zoveel eeuwen traditie ligt, ineens verloren gaat. Of verloedert. Dat het financieel door de vingers glijdt. Het is niet zo dat we nu alarm slaan hoor, de kerk is financieel niet noodlijdend. Het is wel goed dat er nu een steunstichting is, die naast de gebruikelijk financiën van de kerk, een soort buffer vormt. Dat bijvoorbeeld voor een grote restauratie een beroep op ons kan worden gedaan."

Vrienden worden

Daar komen de Vrienden in beeld. Penningmeester Brokking: "We willen zoveel mogelijk vrienden. Het liefst boezemvrienden. Die willen we omarmen. Ook op mensen die uit het dorp zijn vertrokken, maar nog wel een band hebben met Warmond, doen we een beroep. Kerkelijk of niet-kerkelijk, iedereen is welkom." Vrienden bepalen zelf hun jaarlijkse bijdrage. Vanaf 50 euro ben je vriend, vanaf 100 euro boezemvriend. Als tegenprestatie organiseert de stichting een aantal keer per jaar een matinee, op zondag 9 september, zondag 28 oktober en op zaterdag 8 december.

Multifunctioneel gebouw

Daarnaast zijn ze de mogelijkheden aan het bekijken om het kerkgebouw breder in te zetten. Karstens: "We willen ook allerlei dingen gaan organiseren, omdat de kerk een geweldige akoestiek heeft. Je kunt denken aan muziekuitvoeringen, maar ook andere dingen. Congressen of kamerkoren die een concert willen geven. Het multifunctionele gebruik van het kerkgebouw willen we breed neerzetten vanuit de stichting. Zonder daarbij overigens de erediensten in de weg te zitten. De kerk blijft gewoon dienstbaar en eigendom van de PG Warmond."

Volhouden

Het bestuur na de verspreiding van de folder al enthousiaste reacties ontvangen. Het stemt ze tevreden, er lijkt interesse te zijn vanuit Warmond, Teylingen en daarbuiten. Op zondag 9 september legt het bestuur de verdere plannen uit.

De stichting hoopt nog jaren vooruit te kunnen. Verbeek is vastbesloten: "Ik denk ook dat je het zeker een aantal jaren moet volhouden om het echt tot een succes te brengen. We geven niet snel op, zo zitten we niet elkaar".

Presentatie op Open Monumentendag

Speciaal voor de Open Monumentendagen 2018 heeft de Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond (KEW) een muzikaal programma samengesteld. Zaterdag 8 september -toegang geheel gratis- opent de Protestantse kerk aan de Herenweg 82 vanaf 10.30 uur zijn deuren en geven aansluitend tot 17.00 uur verschillende musici muzikale optredens en concerten. Zondagmiddag om 16.00 uur start het matinee met een uniek muziekprogramma van jonge musici van het Collegium Musicum met zang, fluit, orgel en gitaar, gevolgd door de officiële presentatie de Stichting Vrienden KEW met na afloop een drankje en een hapje. Toegang voor het zondagmiddagprogramma bedraagt 12,50 euro per persoon. Vrienden van de Stichting KEW betalen het gereduceerde tarief van 10,00 euro. Meer info is te vinden op www.stichtingvriendenKEW.nl of bij John Verbeek telefonisch op 06- 25068673 in te winnen.