In de ban van de tulp
In de ban van de tulp Foto:

Tulpen uit Amsterdam

sassenheim n Tot eind november staan in het complex Sassembourg, Jan van Brabantweg 1), de tulpen in bloei. Volop lente dus in het najaar!

Ze zijn geschilderd door de Amsterdamse kunstenares Addy Coumou, die in de ban is geraakt van de zogenoemde papegaaitulpen.
Deze 'buitenbeentjes' onder de tulpen heeft zij als geen ander geportretteerd en zijn nu te bewonderen op haar expositie die als titel heeft gekregen: Tulpen uit Amsterdam.
In Addy's werk staat de Pepagaai tulp centraal. Coumou's 'tulpenkoorts' begon toen zij een aantal jaren geleden in het Haarlemse Teylers Museum deze tulpensoort van de zeventiende-eeuwse schilders Marell en Henstenburg zag. Vooral de grilligheid van de bloem en het karakteristieke lijnenspel maakten grote indruk op haar.
Naast realistische tulpen schildert zij ook tulpen los van hun achtergrond, waardoor de schilderijen soms bijna iets abstracts hebben. De techniek van Coumou is heel bijzonder; zij werkt met verschillende materialen (acryl, oliepastel en grafiet) op transparante stof.
Addy Coumou exposeert sinds 1984 regelmatig in binnen- en buitenland.